Європарламент погодив розгортання "сузір'я" супутників для захисту урядових комунікацій країн ЄС

Вівторок, 14 лютого 2023, 15:21

Європарламент дав згоду на проєкт застосування нової інфраструктури супутників IRIS, завданням яких є збільшити безпеку і надійність зв’язку для державних установ та організацій, служб надзвичайних ситуацій і дипломатичних місій країн ЄС по всьому світу. 

Про це повідомила пресслужба Європарламенту, пише "Європейська правда".

Єврокомісія запропонувала проєкт ще у лютому 2022 року, він стане першим подібним для ЄС. На проєкт закладають бюджет обсягом 2.4  млрд євро, що забезпечить виведення на орбіти цілого "сузір’я" супутників IRIS (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite), у співпраці державних і приватних компаній. 

Це має забезпечити стратегічну автономність найважливіших комунікацій європейських країн та підвищити захист від кіберзагроз. 

Хоча головним пріоритетом є подбати про надійну систему зв'язку для найважливіших структур, користуватися супутниками зможе і ширше коло користувачів, зокрема з міркувань, щоби забезпечити зв'язок для найбільш ізольованих районів. Систему почнуть розгортати з 2024 року і хочуть вивести на повну потужність до 2027 року. 

Європарламент підтримав проєкт 603 голосами проти шести. Наступним етапом має бути фінальне затвердження Радою ЄС. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: