До Фінляндії прибули перші вимушені переселенці з України, які спершу жили в Естонії

Середа, 15 лютого 2023, 12:22

До Фінляндії прибули перші українці-біженці, які досі проживали в Естонії, у рамках домовленості між країнами про перерозподіл людей.

Про це повідомляє Yle, пише "Європейська правда".

У Міграційній службі повідомили, що це сталося у вівторок 14 лютого. Група налічує "менше 5 осіб". 

Нагадаємо, Фінляндія погодилася допомогти Естонії та забрати до себе частину українців, які початково оформили там тимчасовий захист, щоб зменшити непропорційно велике навантаження на Естонію.

Населення всієї Естонії складає 1,3 млн осіб - майже у чотири рази менше, ніж населення Фінляндії. При цьому? на кінець 2022 року в обох країнах оформила тимчасовий захист приблизно однакова кількість українців: в Естонії – трохи більше 40 тисяч, у Фінляндії – близько 46 тисяч. 

Навантаження на соціальну систему Естонії виявилося завеликим для того, щоб забезпечувати усім гідні умови протягом тривалого часу - намічаються проблеми із забезпеченням житла, медичного обслуговування, мовних курсів, шкіл і дитсадків. 

У спробі пом’якшити ситуацію для Естонії і самих українців, які там опинилися, Фінляндія та Естонія вирішили пропонувати їм добровільно переїхати до Фінляндії. У грудні в МВС зазначали, що Фінляндія готова приймати до 100 українців з Естонії на тиждень. 

Наскільки багато людей захочуть скористатись можливістю – поки невідомо, естонська сторона лише починає розміщувати інформацію про те, у який спосіб це можна зробити.

Нагадаємо, Фінляндія автоматично продовжить на рік посвідки українців, які опинилися в країні через війну. Проте українцям, які планують поїздки за межі Фінляндії, краще перевипустити свої картки-посвідки, аби на них був вказаний новий термін дії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: