Зеленський і прем’єр Нідерландів обговорили створення у Гаазі спецтрибуналу для РФ

П'ятниця, 17 лютого 2023, 16:21

Президент Володимир Зеленський заявив, що обговорив із прем’єром Нідерландів Марком Рютте у Києві перспективи створення в Гаазі спеціального трибуналу щодо злочину російської агресії.

Про це він заявив на спільному брифінгу з Рютте 17 лютого, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Саме Нідерланди стали безперечним світовим лідером в організації міжнародного розслідування воєнних злочинів Російської Федерації і загалом міжнародної роботи для притягнення до відповідальності вбивць. Ми обговорили перспективи створення в Гаазі спеціального трибуналу щодо злочину російської агресії", - сказав Зеленський.

"Ми розраховуємо, що найближчим часом будуть відповідні рішення щодо заснування відповідного офісу, репараційного механізму, і ми будемо очікувати на важливі результати, на деталі", - додав президент.

Рютте зазначив, що утворення спецсуду потребує рішення у консультації з партнерами, але його уряд готовий розглядати Гаагу як місце. 

"Ми хотіли би, щоби був у Гаазі цей майданчик. Ми готові до цього. Ми готові офіс влаштувати в Євроюсті. Важливо, щоб ми могли працювати над цим, і розуміли, що це дуже довгий процес, потребує багато праці. Нам потрібна широка підтримка", - прокоментував Рютте.

Як повідомлялося, у нових рішеннях ПАРЄ у січні уперше з’явилися деталі та обриси  спеціального трибуналу щодо покарання за злочин агресії РФ. Цей орган, що доволі символічно, пропонують створити у Гаазі. 

Деталі у статті: На крок ближче до Гааги: як Рада Європи готує трибунал для Путіна та Лукашенка

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: