"Великий" наступ Росії в Україні вимірюється "метрами, а не кілометрами" - міністр оборони Британії

Субота, 18 лютого 2023, 08:42

Російська армія зазнає величезних втрат в Україні, не демонструє жодних ознак того, що вона покращила свою тактику "м'ясорубки", і з усіх сил намагається підтримувати млявий наступ, який "просувається, якщо і просувається, то на метри, а не на кілометри".

Про це заявив у п'ятницю в кулуарах Мюнхенської конференції з безпеки міністр оборони Великої Британії Бен Воллес у розмові з Financial Times, повідомляє "Європейська правда".

Незважаючи на побоювання, що Росія готова розпочати масштабний наступ у першу річницю свого повномасштабного вторгнення в Україну, Воллес заявив, що немає "жодних доказів великого скупчення російських військ", подібного до наступу 24 лютого минулого року.

Міністр сказав, що найкраще, на що спромоглася Москва, - це серія пробних атак уздовж лінії фронту, посилених новобранцями після нещодавньої масової мобілізації. Але, за його словами, ці атаки призвели лише до великих російських втрат.

Він додав, що західні союзники Києва "більш рішуче, ніж будь-коли" налаштовані допомогти Україні дати відсіч російським військам, і однією з чітких ознак цього є посилення підтримки з боку США, які зараз "налаштовані на те, щоб довести конфлікт до кінця".

"На сьогоднішній день немає жодних доказів великого, масштабного російського наступу", - сказав Воллес. "Те, що ми бачимо - це просування на всіх фронтах, але ціною тисяч життів... Ми повинні поставити під сумнів твердження, що вони [росіяни] можуть йти далі" – зазначив він.

Серед західних союзників Києва також відбулися зміни у ставленні до військової допомоги. В цей час минулого року, за його словами, вони обговорювали, чи надсилати Києву протитанкові ракети. Тепер вони надсилають західні основні бойові танки.

"Що змінилося, так це те, що США вирішили бути більш напористими", - сказав Воллес, вказуючи на майже 8 мільярдів доларів військової допомоги, які Вашингтон виділив цього року.

"Тільки подумайте: ми [західні союзники] збиралися двічі за останні три тижні [для обговорення військової допомоги] - на авіабазі Рамштайн [авіабаза США в Німеччині] і на зустрічі міністрів оборони країн НАТО цього тижня. Це велика зміна" – зазначив Воллес.

Однак є один міст, який союзники Києва ще не перейшли, - це надання Україні західних винищувачів. Президент Володимир Зеленський під час несподіваного візиту до Лондона на початку цього місяця звернувся з красномовним проханням про "крила для свободи".

Але Воллес застеріг, що до таких поставок ще далеко, і що навчання українських пілотів на сучасних винищувачах, яке Велика Британія запропонувала українським пілотам, є "довгостроковим заходом забезпечення стійкості після війни, коли Україні потрібно буде захищати себе".

Воллес сказав, що немає жодних ознак того, що російська армія змінила свій підхід, незважаючи на втрати. Він процитував повідомлення про те, що 3 000 російських солдатів загинули під час триденної атаки минулого тижня на південноукраїнське місто Вугледар.

"Російських новобранців все ще пхають у м'ясорубку, - сказав Воллес. "І я не впевнений, що це прийнятно, навіть для Росії, тому що у 180 000 чоловіків є дружини, матері, сестри і друзі, і приховати масштаби цих втрат від російського народу стає неможливим" – зазначив він.

Як повідомлялося, британська розвідка припускає, що з початку повномасштабної війни Росії проти України російська армія та група "Вагнера" могли втратити до 200 тисяч осіб, з яких до 60 тисяч убитими.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: