Боррель: ЄС обговорює створення безпекової місії для Молдови

Понеділок, 20 лютого 2023, 21:36

Європейський Союз обговорить можливість направлення до Молдови місії в межах своєї спільної зовнішньої політики та політики безпеки.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", про це за підсумками засідання міністрів закордонних справ країн ЄС у понеділок заявив топ-дипломат блоку Жозеп Боррель.

Молдова закликає ЄС запровадити санкції проти олігархів, які підтримують Росію

"Нині Молдова прагне скористатись місією в межах нашої спільної зовнішньої політики й політики безпеки. Ми продовжимо обговорювати можливість створення такої місії в Молдові, яка має підтримати нашого кандидата шляхом посилення стійкості перед іноземним втручанням та стабілізаційних заходів", – сказав він.

Високий представник ЄС із питань зовнішньої політики й політики безпеки нагадав, що блок підтримує Молдову через Європейський фонд миру й на днях виділив із нього 40 мільйонів євро для молдовських сил безпеки.

Також, за словами Борреля, Євросоюз продовжить заходи з посилення стійкості Молдови на тлі зовнішніх загроз.

Боррель – про план Кремля з дестабілізації Молдови: Кишинів під величезним тиском РФ

"Посилення безпеки є найкращим шляхом гарантувати, що вона рухатиметься вперед європейським шляхом. Молдова, як і Україна, є частиною європейської сім’ї, і її майбутнє – в межах ЄС. Це абсолютно зрозуміло, і ми маємо це розвивати", – зазначив він.

У засіданні очільників зовнішньополітичних відомств ЄС у понеділок брав участь і міністр закордонних справ Молдови Нік Попеску, який закликав Європейський Союз накласти санкції на олігархів, які допомагають Росії дестабілізувати країну, на тлі звинувачень у тому, що Москва готує змову з метою повалення уряду.

Нагадаємо, 13 лютого президентка Молдови Мая Санду вийшла зі спеціальним брифінгом, на якому розкрила надані Україною деталі – Кремль нібито готував силові дії із залученням диверсантів з військовим вишколом з-поза меж країни – з Росії, Білорусі, а також Сербії і Чорногорії. 

Детальніше на цю тему - у відеоблозі ЄвроПравди та у статті Молдова з переворотом: навіщо Мая Санду змінює уряд під загрозою гібридного нападу РФ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: