Хорватія побудує транскордонний газопровід до Боснії вартістю 100 млн євро

Вівторок, 21 лютого 2023, 10:49

Хорватія візьме участь у проєкті зі з'єднання своєї газової мережі та терміналу зрідженого природного газу на острові Крк на півночі Адріатики з мережею сусідньої Боснії і Герцеговини.

Про це заявив міністр економіки Хорватії Давор Філіпович, пише "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Ця ділянка є частиною Південного газового з'єднання, запланованого проєкту вартістю 100 мільйонів євро з будівництва 180-кілометрового транскордонного газопроводу, що з'єднає Хорватію з Боснією і Герцеговиною, який має допомогти зменшити повну залежність Боснії від російського газу.

Єдиним транскордонним з'єднанням Боснії наразі є продовження газопроводу "Турецький потік", що експлуатується "Газпромом", який постачає російський газ через Туреччину і до якого Боснія приєдналася у квітні 2021 року.

Хоча запропоноване з'єднання з Хорватією було схвалене наприкінці 2021 року парламентом Боснійсько-Хорватської Федерації, автономного утворення, яке разом із Сербською Республікою становить післявоєнну Боснію, план пізніше застопорився через опозицію з боку найбільшої партії боснійських хорватів HDZ BiH.

HDZ BiH - сестринська партія правлячої консервативної ХДС Хорватії на чолі з прем'єр-міністром Андреєм Пленковичем - вимагала, щоб проєкт очолила компанія, яка базується в Мостарі на півдні Герцеговини, де домінують хорвати, а не газова компанія BH Gas, що базується в Сараєво.

Згідно з початковим проєктом, від запланованого 511-кілометрового Іонічного Адріатичного трубопроводу, що з'єднує Хорватію, Чорногорію та Албанію, від хорватського портового міста Спліт буде відгалужена ділянка в напрямку міста Імоцкі і через боснійський кордон до міста Посуш'є.

На реалізацію всього проєкту, який, як очікується, буде завершено до кінця 2025 року, виділено 7,7 млн євро фінансування з боку ЄС, а його запланована потужність становитиме п'ять мільярдів кубометрів природного газу на рік.

Раніше повідомлялося, що Угорщина планує співпрацювати з Хорватією для збільшення пропускної здатності Адріатичного трубопроводу, який постачає неросійську нафту до Угорщини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.