Угорщина та Хорватія прагнуть розширити Адріатичний нафтопровід

Четвер, 9 лютого 2023, 16:12

Угорщина планує співпрацювати з Хорватією для збільшення пропускної здатності Адріатичного трубопроводу, який постачає неросійську нафту до Угорщини.

Про це заявив керівник офісу прем'єр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш, пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

За його словами, уряд обговорив свою енергетичну стратегію до 2030 року, і вона включатиме надання можливості Дунайському нафтопереробному заводу угорської нафтогазової групи MOL переробляти більше неросійської нафти.

Угорщина, що не має виходу до моря в Центральній Європі, є однією з країн регіону, найбільш залежних від імпорту російського палива. Нафтопереробний завод MOL отримує нафту через трубопровід "Дружба".

Мережа "Дружба" бере свій початок в Росії і розгалужується в Білорусі до України, де знову розгалужується для постачання кількох країн Східної та Центральної Європи, які залежать від неї, в тому числі нафтопереробних заводів в Угорщині, Чехії та Словаччині.

"Ми знаємо, що якби сира нафта не надходила з Росії зараз, то поставки могли б здійснюватися лише морем, через Адріатичний трубопровід. Але пропускна спроможність цього трубопроводу становить лише 70%-80% від того, що було б потрібно. Тому це проєкт особливої важливості, який Угорщина хотіла б реалізувати разом з Хорватією", - сказав Гуйяш.

Нагадаємо, 5 лютого набула чинності заборона на імпорт до Євросоюзу нафтопродуктів із РФ, зокрема бензину, дизеля, гасу, нафти й мазуту.

Виняток було зроблено для Болгарії, а також під санкції не потрапили поставки трубопроводом "Дружба". Обмеження поки що діють до 1 липня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.