Глава Генштабу однієї з країн НАТО допустив війну з Росією

Вівторок, 21 лютого 2023, 13:27

Глава Генштабу ЗС Чехії Карел Ржехка заявив, що війна з Росією нині не виглядає немислимою і у країни не буде часу на підготовку.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє iRozhlas.

Якби між НАТО і Росією спалахнув конфлікт, Чехія була б активним учасником з першої хвилини, повторив Ржехка.

"Значна частина нашої армії піде воювати згідно з оборонними планами Альянсу. Наша територія стане важливою транзитною зоною і базою, і знову ж таки від нас, солдатів, залежить, щоб ця зона була безпечною і могла функціонувати", - сказав він.

У разі конфлікту між НАТО і Росією в Чеській Республіці з'явиться велика кількість легітимних цілей, які зараз знаходяться в зоні досяжності російської зброї, зазначив він.

"Ми не повинні сприймати мир як належне. Ми повинні активно підтримувати і захищати наш спосіб життя, інакше ми його втратимо. Війна в Європі не є немислимою, і ми не встигнемо до неї підготуватися, якщо не будемо готуватися на довгострокову перспективу вже в мирний час", - сказав генерал.

Ржехка вважає ймовірним, що війна НАТО з Росією триватиме довше, ніж кілька тижнів. "Наших ресурсів довгостроково недофінансованої професійної армії та активних резервів, безумовно, не вистачило б для цього. Державі довелося б вдатися до певної форми мобілізації матеріальних і людських ресурсів", - підкреслив він.

"Це просто реальність, яка зрозуміла кожному, хто серйозно ставиться до оборони", - додав глава Генштабу.

За його словами, настав час почати нагадувати, що існує встановлений законом призов, система мобілізації і що не тільки армія задіяна в обороні. Суспільство не повинно цього боятися.

"Але треба говорити про це відверто і інформувати суспільство. Це частина побудови стійкості та оборони", - додав він.

За його словами, чеський уряд, суспільство та армія роблять все можливе, щоб досягти військової перемоги України на полі бою.

"Незалежно від результату війни в Україні, ми повинні очікувати, що Росія становитиме для нас загрозу. Подобається нам це чи ні, ми повинні готуватися до можливого зіткнення між Росією і НАТО", - заявив Ржехка.

"Мета наших зусиль - не спровокувати війну, а уникнути її. Але якщо вона станеться, ми повинні її виграти. Єдиний спосіб досягти цього - показати агресивній Росії, що жодні її зусилля не мають шансів на успіх", - сказав він.

Нагадаємо, міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус вважає, що Україна переможе у війні, але не може спрогнозувати, скільки часу це забере.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: