Греція перевірить безпечність десятків тисяч будівель після руйнувань у Туреччині

Вівторок, 21 лютого 2023, 17:29

Уряд Греції ухвалив рішення відновити перевірки громадських будівель на сейсмостійкість, що охоплять близько 64 тисячі об’єктів, на тлі масштабних руйнувань після землетрусів у Туреччині та Сирії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Ekathemirini.

Згідно з рішенням, ухваленим на засіданні грецького уряду минулого тижня, особлива увага під час перевірок буде приділена спорудам важливого значення, наприклад місцям громадських зібрань або будівлям спеціального призначення.

У найближчі кілька днів міністерство цивільного захисту Греції має скоординувати більш конкретний план перевірок. Очікується, що їх планують зробити обов’язковими, чого не передбачає нинішнє законодавство.

Якщо під час первинної перевірки будівлі в Греції буде виявлено проблему, для неї призначать повторну перевірку на сейсмостійкість. За оцінками грецької Організації антисейсмічного планування й захисту (OASP), відсоток будівель, які потребують вторинної перевірки, становить не більше 3-4% від загальної кількості.

Кількість загиблих внаслідок нового землетрусу у Туреччині досягла 6, постраждали майже 300 осіб

Також OASP доручили переглянути карту сейсмічних ризиків Греції, яка востаннє оновлювалася після землетрусу 1999 року в Афінах, в результаті якого загинуло 143 людини, оновити вимоги до сейсмостійкості згідно із європейськими стандартами й спільно з міністерством культури розробити рекомендації щодо захисту історичних пам'яток.

Нагадаємо, 20 лютого у районі Дефне турецької провінції Хатай о 20:04 за місцевим часом стався землетрус магнітудою 6,4. Через три хвилини було зафіксовано інший землетрус магнітудою 5,8 з епіцентром у районі Самандаг. Через поштовхи не витримали деякі будівлі, які встояли під час найбільшого землетрусу 6 лютого.

Підтверджена кількість загиблих внаслідок землетрусів 6 лютого у Туреччині досягла 41020 осіб, останні цифри із Сирії - понад 5 800 загиблих. Катастрофа також спричинила масштабні руйнування інфраструктури, викликані, як вважається, численними порушеннями під час будівництва.

Читайте також на цю тему: Корупція вбиває. Як забудовники і влада помножили кількість жертв землетрусу в Туреччині.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.