Якщо буде рішення про винищувачі для України, Польща передасть насамперед МіГ-29 – президент

Середа, 22 лютого 2023, 22:15

Президент Польщі Анджей Дуда в середу прокоментував можливість передання Україні винищувачів, зазначивши, що насамперед йтиметься про радянські літаки МіГ-29, які вона прагне замінити на сучасні аналоги.

Така заява Дуди пролунала в інтерв’ю телеканалу TVN24, яке цитує "Європейська правда".

В ОП припустили, що Британія може розблокувати надання Україні літаків

Він наголосив, що "в нас відносно небагато, як для розміру нашої країни, F-16", і Польщі потрібно поповнити запаси винищувачів – зокрема за рахунок додаткових закупівель у США й Південної Кореї.

"Якщо буде ухвалене рішення про передання винищувачів Україні, то ми насамперед будемо готові запропонувати те, що у нас ще залишилося з пострадянського запасу, тобто наші МіГ-29. Однак чи будемо ми передавати більше – це питання наших домовленостей, які ми будемо укладати тільки із союзниками, коли буде потрібно таке союзницьке рішення", – додав Дуда.

Президент Польщі підкреслив, що "ми не в змозі, навіть у межах здорового глузду, самостійно передати літаки F-16, навіть якщо це лише два літаки, для потреб України, тому що для цього потрібна база обслуговування, виконання цілої низки вимог, які вимагають набагато ширших дій, а не просто невеликої допомоги від однієї країни".

Сунак пояснив, чому питання передачі літаків є складним для Британії

Дуда наголосив, що "це має бути союзницьке рішення із широким профілем".

Кількома днями раніше президент Польщі заявив, що Польща розглядатиме питання передачі Україні літаків МіГ-29, якщо ж говорити про F-16, то їх в країні замало.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба висловив впевненість, що питання надання Україні винищувачів буде вирішено. Раніше він заявляв, що Україна особливо зацікавлена у винищувачах зі США, Великої Британії, Франції та Німеччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: