У Хорватії – "бум" нелегальних банкнот після вступу в єврозону

Четвер, 23 лютого 2023, 22:25

З початку 2023 року, коли Хорватія стала членом єврозони й запровадила валюту євро, в країні було виявлено 293 підроблені банкноти.

Про це, як пише "Європейська правда", на запит BIRN повідомив Хорватський національний банк.

Зі статистики випливає, що менш як за два місяці 2023 року було виявлено більше підроблених банкнот, ніж за весь минулий рік, коли було вилучено 260 фальшивих банкнот євро, а також за рік до того, коли їх було виявлено 228.

Найпоширенішими підробленими номіналами були купюри номіналом 50 євро – таких виявили майже 200 штук.

Зростання фальшивих банкнот у Хорватії вже помітили ресторатори, які з особливою обережністю приймають банкноти євро – особливо великого номіналу.

Хорватія стала 20-им членом єврозони

Серед іншого, 19 лютого на прикордонному переході між Боснією і Герцеговиною було виявлено 60-річного чоловіка з 800 підробленими банкнотами номіналом 10 євро, які він намагався провезти до Хорватії.

"До цього у нас був один або два випадки, коли порушник розплачувався десятиєвровими купюрами за послуги, але такого у нас ніколи не було. Під час спільного огляду співробітники поліції та митниці знайшли банкноти в машині", – повідомили BIRN у хорватській поліції.

Згідно з хорватським законодавством, заарештованим за поводження з фальшивими банкнотами загрожує тюремне ув'язнення терміном до десяти років. Ті, хто несвідомо отримує фальшиві гроші, але свідомо їх передає, ризикують провести у в'язниці три роки.

Нагадаємо, з 1 січня 2023 року в Хорватії стало офіційною валютою, яка має поступово замінити хорватську куну. Відповідно до місцевого законодавства, куна буде поступово виходити з обігу до 31 липня 2023 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: