Сербія і Косово обговорять у Брюсселі план ЄС з нормалізації відносин

Понеділок, 27 лютого 2023, 10:27

Лідери Сербії та Косова проведуть у понеділок переговори щодо пропозицій Європейського Союзу, спрямованих на те, щоб покласти край тривалій політичній кризі і вивести обидві країни на шлях до поліпшення відносин.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Associated Press.

Очікується, що на зустрічах у Брюсселі президент Сербії Александар Вучич і прем'єр-міністр Косова Альбін Курті обговорять шляхи втілення європейських пропозицій у життя. Обидва лідери вже обговорили план, який не був оприлюднений, і чиновники ЄС впевнені в прогресі.

Високопоставлений чиновник ЄС заявив перед переговорами, що "нам потрібно розірвати порочне коло кризи". Він сказав, що ці пропозиції - "не кінець шляху", коли йдеться про нормалізацію відносин між Белградом і Приштиною, але, зважаючи на нещодавню напруженість, план ЄС є "максимально досяжним на даний момент".

Попередні переговори між Вучичем і Курті переросли в суперечки і взаємні звинувачення, але цього разу обидва лідери вже схвалили пропозиції "в принципі", сказав чиновник.

Вучич заявив у неділю, що він "готовий працювати над концепцією та імплементацією запропонованого плану з чітко визначеними обмеженнями".

Він не уточнив, що це за "обмеження", але неодноразово говорив, що вони включають відмову визнати Косово як незалежну державу, а також згоду на його вступ до ООН.

ЄС виступає посередником у переговорах між Сербією і Косовом з 2011 року, але лише деякі з 33 угод, які були підписані, були втілені в життя. ЄС і США наполягають на прискоренні прогресу відтоді, як минулого року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

Нагадаємо, наприкінці січня президент Сербії Александар Вучич заявив, що готовий прийняти концепцію угоди про нормалізацію відносин із Косовом, запропоновану Францією та Німеччиною, а пізніше про це заявив і прем'єр Косова Альбін Курті.

Відповідно до цього плану, Сербія більше не заперечуватиме проти членства Косова у будь-якій міжнародній організації, а Косово дає згоду на створення нового органу, який матиме право говорити від імені всіх 10 муніципалітетів Косова, де серби складають більшість. Також обидві країни зобов’язуються підтримувати вступ одна одної до ЄС, а також "продовжать діалог за посередництва ЄС для укладення юридично зобов’язуючої всеохопної угоди про нормалізацію відносин".

Більше читайте тут: Примус до компромісу: як Захід позбавляє Сербію залежності від РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: