Мінфін Німеччини підтримує виділення лише половини з 10 млрд євро на оборону – ЗМІ

Вівторок, 28 лютого 2023, 18:28

Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер готовий схвалити виділення на оборону у 2024 році лише половини із запитуваних додаткових 10 мільярдів доларів фінансування, про що раніше згадав очільник Міноборони Борис Пісторіус.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", пише агенція Bloomberg із посиланням на поінформованих співрозмовників.

Як повідомлялось раніше, міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус хоче значно збільшити оборонний бюджет і вимагає від уряду додатково 10 мільярдів євро для Бундесверу.

За інформацією Bloomberg, Лінднер готовий до збільшення видатків на три мільярди євро і потенційно – до п’яти мільярдів, якщо федеральний уряд Німеччини отримає більше податкових надходжень, ніж очікувалося.

Міністр оборони Німеччини: 2% від ВВП на оборону для країн НАТО недостатньо

Остаточний федеральний бюджет Німеччини на 2024 рік буде затверджений депутатами Бундесверу наприкінці року, а його проєкт має бути схвалений урядом уже в середині березня, і щодо нього нині тривають переговори.

Як ідеться в матеріалі Bloomberg, позиція міністра фінансів Німеччини, який водночас є лідером коаліційної Вільної демократичної партії, пояснюється його схильністю до економії видатків, а також відновленням механізму "боргового гальма" (обмежень на урядові запозичення), через що збільшення оборонних видатків означатиме їхнє скорочення в інших міністерствах.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну рік тому спонукало канцлера Німеччини Олафа Шольца оголосити про "поворотний момент" у військовій політиці і політиці безпеки, у результаті чого він оголосив про створення спеціального фонду на суму 100 мільярдів євро.

Шольц також пообіцяв, що Німеччина виконає рекомендацію НАТО витрачати 2% валового внутрішнього продукту на військо. За підрахунками співрозмовника Bloomberg, для втілення цієї мети у 2024 році оборонний бюджет має зрости щонайменше до 65 мільярдів євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: