Парламент Данії скасував державний вихідний, щоб профінансувати витрати на оборону

Вівторок, 28 лютого 2023, 19:15

Після кількох годин дебатів парламент Данії проголосував за скасування державного вихідного заради збільшення фінансування оборони – ініціатива раніше призвела до протестів.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє DR.dk.

Більшість депутатів Фолькетингу проголосували за скасування  Великого дня молитви, християнського свята, що припадає на четверту п'ятницю після Великодня і датується 1686 роком.

Загалом 95 депутатів проголосували за пропозицію, 68 були проти.

З цим рішенням Великий день молитви зникне як державне свято з 2024 року.

Протягом майже чотиригодинних дебатів у Фолькетингу опозиційні партії виступали проти рішення про скасування свята.

Але уряд і радикали не змінили своєї думки і не втрутилися суттєво в дебати.

Однак після голосування прем'єр-міністр Метте Фредеріксен виступила перед депутатами. Вона ще раз підкреслила, що уряд скасує Великий день молитви, щоб профінансувати ряд інших речей - в тому числі більше грошей на оборону.

"Це пов'язано з ситуацією у сфері безпеки, в якій ми перебуваємо, і де ми бачимо, що нам, в Данії, потрібно витрачати більше грошей на оборону і на нашу безпеку, наскільки це можливо" - сказала вона.

"Зараз у Данії є уряд, який вирішив підвищити рівень амбіцій, щоб ми могли ще краще дбати про Данію. Це рішення, яке ми прийняли, і я щаслива з цього приводу", - заявила Фредеріксен.

Декілька партій намагалися вставити палиці в колеса урядовому плану скасування свята.

Enhedslisten, Nye Borgerlige, Alternativet і Dansk Folkeparti намагалися заручитися підтримкою використання розділу конституції, який дозволяє виносити прийняті законопроєкти на референдум.

Однак для того, щоб винести законопроєкт на референдум, потрібно, щоб за нього проголосувало 60 депутатів у Фолькетингу, а партії не можуть зібрати стільки мандатів поодинці.

Нагадаємо, на початку лютого у Копенгагені відбулася багатотисячна акція проти скасування державного вихідного у Данії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: