У Копенгагені тисячі людей вийшли на демонстрацію проти скасування державного вихідного

Понеділок, 6 лютого 2023, 07:23

Тисячі людей зібралися в неділю в Копенгагені, щоб висловити протест проти законопроєкту, запропонованого урядом, який передбачає скасування державного свята заради фінансування збільшених витрат на оборону.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Демонстрація була організована найбільшими профспілками країни, які виступають проти скасування Великого дня молитви, християнського свята, що припадає на четверту п'ятницю після Великодня і датується 1686 роком.

Профспілки, які організували акцію протесту, підрахували, що в ній взяли участь щонайменше 50 000 людей, що робить її найбільшою демонстрацією в Данії за останні десять років. Місцева поліція не дає таких оцінок натовпу.

Скасування вихідного було запропоновано в грудні, щоб допомогти збільшити податкові надходження для збільшення витрат на оборону після початку війни в Україні, і є частиною масштабної програми реформ новоствореного уряду, спрямованої на подолання викликів, що стоять перед моделлю добробуту країни.

Уряд запропонував просунутися на три роки вперед до 2030 року, щоб досягти встановленого НАТО цільового показника оборонних витрат у 2% ВВП. Більшу частину з додаткових 4,5 мільярдів данських крон (654 мільйони доларів), необхідних для досягнення цієї мети, можна буде покрити за рахунок вищих податкових надходжень, які очікуються від скасування свята.

Однак профспілки, опозиційні законодавці та економісти ставлять під сумнів ефект від цієї пропозиції. Деякі економісти вважають, що вона навряд чи матиме довготривалий ефект, оскільки працівники знайдуть інші способи пристосувати свій робочий час.

На данському ринку праці оплата праці та робочий час регулюються переважно колективними угодами між високоорганізованими групами працівників і роботодавців без втручання держави.

Однак уряд, який має незначну більшість у парламенті, заявляє, що має намір проштовхнути законопроєкт, незважаючи на будь-яку опозицію.

За даними ОЕСР, данці працюють менше годин, ніж більшість країн Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: