ЄС розглядає можливість продовження дії плану щодо скорочення споживання газу

Вівторок, 28 лютого 2023, 20:16

ЄС розглядає можливість продовження плану дій у газовій сфері, який був прийнятий у липні, на наступну осінь.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Tagesschau.

Міністри енергетики країн-членів обговорили це на зустрічі в Стокгольмі, пояснила французький міністр Аньєс Панньє-Рунахер.

З огляду на війну в Україні та залежність від поставок російських енергоносіїв, країни ЄС встановили добровільну цільову економію в своєму надзвичайному газовому плані. Країни-члени повинні заощадити 15% з серпня 2022 року по березень 2023 року - порівняно з середнім показником за останні п'ять років у цей період.

Ціль була значною мірою досягнута завдяки м'якій зимовій погоді та підвищеним тарифам, покликаним спонукати споживачів та бізнес до економії.

За даними статистичного агентства ЄС Eurostat, споживання природного газу в ЄС впало приблизно на 20% у період з серпня по листопад.

"Ми не повинні зупинятися на досягнутому", - заявила комісар ЄС з питань енергетики Кадрі Сімсон у понеділок увечері. Цей план є "критично важливим" для підготовки до наступної зими.

Інші країни були більш обережними. Міністр енергетики Чехії Йозеф Сікела заявив, що минулорічні рішення "неможливо повторити".

Як повідомлялося, частка російського газу в імпорті Австрії у 2022 році знизилась на 30%, але все ще становить половину всього блакитного палива, яке використовує країна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: