США позитивно оцінюють попередню домовленість Косова й Сербії щодо нормалізації

Вівторок, 28 лютого 2023, 23:18

Сполучені Штати закладають високі очікування від угоди про нормалізацію відносин між частково визнаним Косовом і Сербією, яку розробив Європейський Союз, і сподіваються на її виконання обома сторонами.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", на брифінгу у вівторок заявив заступник помічника державного секретаря США з питань Європи Габріель Ескобар.

"Ми повністю й рішуче підтримуємо діалог між Сербією і Косово, який відбувається за сприяння ЄС", – наголосив він, підкресливши, що США не є його частиною, але надають йому свою політичну, фінансову та іншу підтримку.

У спілкуванні із журналістами представник Держдепу висловив переконання, що втілення плану нормалізації "відкриє переваги як для Сербії і Косова, так і для трансатлантичної спільноти в плані стабільності, якої ми не бачили майже 30 років".

"Наші очікування від цієї угоди дуже високі. Вважаю, що новим (тут) є не лише серйозність обох урядів, але й серйозність наших європейських партнерів, які прагнуть зробити це на тлі однієї з найбільших криз, які бачила Європа з часів Другої світової війни", – підкреслив він.

ЄС оприлюднив текст угоди між Косовом та Сербією про нормалізацію відносин

Ескобар також підтвердив, що США виступають за створення на півночі Косова Асоціації сербських муніципалітетів (що найвищий суд країни визнав неконституційним), оскільки це – "юридично зобов’язувальна домовленість".

Нагадаємо, лідери Сербії та частково визнаного Косова Александар Вучич і Альбін Курті на зустрічі в Брюсселі 27 лютого попередньо підтримали план нормалізації відносин, який розробили Франція та Німеччина.

Відповідно до цього плану, Сербія більше не заперечуватиме проти членства Косова у будь-якій міжнародній організації, а Косово дає згоду на створення нового органу, який матиме право говорити від імені всіх 10 муніципалітетів Косова, де серби складають більшість. Також обидві країни зобов’язуються підтримувати вступ одна одної до ЄС, а також "продовжать діалог за посередництва ЄС для укладення юридично зобов’язуючої всеохопної угоди про нормалізацію відносин".

Більше читайте тут: Примус до компромісу: як Захід позбавляє Сербію залежності від РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: