Єврокомісія запропонувала надати Північній Македонії макрофін у 100 млн євро

Понеділок, 6 лютого 2023, 16:58

Європейська комісія запропонувала надати Північній Македонії макрофінансову допомогу у розмірі до 100 мільйонів євро. 

Про це йдеться у заяві ЄК, пише "Європейська правда".

"Цією пропозицією Єврокомісія підтримує Північну Македонію у складні часи, оскільки після агресивної війни Росії проти України зовнішній баланс країни стрімко погіршився через високу залежність від імпорту палива та електроенергії. Північна Македонія також стикається з великими потребами у погашенні зовнішнього боргу у 2023 році в контексті складних умов фінансування", - йдеться у заяві.

Запропонована допомога сприятиме покриттю фінансових потреб Північної Македонії у 2023 та 2024 роках, підтримуючи як фіскальну стійкість, так і структурні реформи. Сьогоднішня пропозиція супроводжує 24-місячну програму підтримки, укладену з Міжнародним валютним фондом, на суму до 530 млн євро.

Допомога буде надана у вигляді кредитів, які будуть виплачені двома траншами. Ці два платежі будуть обумовлені реалізацією політичних заходів, які мають бути узгоджені між Північною Македонією та ЄС у Меморандумі про взаєморозуміння.

Меморандум буде зосереджений на політичних реформах у сферах фіскального управління, податкової політики, управління державними інвестиціями, державно-приватного партнерства, бізнес-середовища, прозорості державної допомоги, енергоефективності, судової реформи та боротьби з корупцією. Виплати також залежатимуть від позитивних результатів у виконанні програми МВФ.

Тепер Європейський парламент та Рада ЄС мають розглянути та ухвалити пропозицію про надання макрофінансової допомоги Північній Македонії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: