Число жертв землетрусу у Туреччині наблизилося до 3 тисяч, поранених – майже 16 тисяч

Вівторок, 7 лютого 2023, 07:24

Щонайменше 2 921 людина загинула і 15 834 отримали поранення в 10 провінціях Туреччини внаслідок двох сильних землетрусів, що сталися в південній частині країни.

Про це повідомив рано вранці у вівторок представник національного агентства з надзвичайних ситуацій, передає "Європейська правда" з посиланням на Anadolu.

Рано вранці в понеділок потужний землетрус магнітудою 7,7 балів стався в районі Пазарчик провінції Кахраманмараш і сильно струсонув кілька інших провінцій, включаючи Газіантеп, Шанліурфа, Діярбакир, Адану, Адіяман, Малатья, Османіє, Хатай і Кіліс.

Потім о 13.24 в регіоні стався землетрус магнітудою 7,6 з центром в районі Ельбістан міста Кахраманмараш.

Юнуш Сезер, голова Президії управління з питань стихійних лих та надзвичайних ситуацій (AFAD), повідомив, що після землетрусу сталося 243 підземних поштовхи і обвалилося 6,217 будівель.

Близько 16 400 пошуковців і рятувальників працюють в регіоні, сказав Сезер, додавши, що 65 країн вже запропонували допомогу.

Віцепрезидент Туреччини Фуат Октай повідомив, що 338 000 постраждалих від землетрусу були розміщені в гуртожитках, університетах і притулках.

Орхан Татар, генеральний менеджер AFAD зі зниження ризиків, заявив раніше в той же день, що 250 мільйонів турецьких лір у вигляді надзвичайної допомоги було направлено в провінції, що постраждали від стихійного лиха, на даний момент.

Як "суто запобіжний захід", Турецька нафтопровідна компанія (BOTAS) зупинила потік сирої нафти в регіоні, додав Татар.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччину сколихнула "найбільша катастрофа" з часів Ерзінджанського землетрусу 1939 року.

"Після землетрусу наша держава вжила заходів з усіма своїми інституціями. Всі ресурси були мобілізовані", - сказав він в офісі AFAD в столиці Анкарі.

Ердоган також закликав націю бути "єдиним серцем", сказавши: "Я сподіваюся, що ми залишимо це лихо позаду: "Я сподіваюся, що ми залишимо ці катастрофічні дні позаду в єдності і солідарності як країна і нація".

Після смертоносних землетрусів у Туреччині буде сім днів національної жалоби.

"У зв'язку з землетрусами, що сталися в нашій країні 6 лютого, оголошено національну жалобу на сім днів. Наш прапор буде приспущений до заходу сонця в неділю, 12 лютого, по всій країні і в наших закордонних представництвах", - написав Ердоган в Twitter.

Октай повідомив, що аеропорт Хатай наразі закритий для польотів, зазначивши, що вони також закрили аеропорти в Кахраманмараші і Газіантепі для цивільних рейсів.

Землетрус також відчувався в кількох сусідніх країнах регіону, в тому числі в Лівані і Сирії. У Сирії кількість загиблих зросла до 769.

У Туреччині оголошено четвертий рівень тривоги, який включає в себе заклик до міжнародної допомоги.

Після обговорення з Міністерством закордонних справ Туреччини AFAD також повідомив, що міжнародна допомога була запрошена через Координаційний центр з реагування на надзвичайні ситуації (ERCC).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: