Швеція розгорнула ЗРК Patriot для захисту важливого порту Гетеборг 

Вівторок, 7 лютого 2023, 09:41

Шведські сили оборони у понеділок розгорнули новітню систему протиповітряної оборони Patriot навколо стратегічної південної гавані Гетеборга.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило видання Euractiv.

Це було зроблено для того, щоб перевірити, як система реагуватиме на кризу в разі малоймовірного нападу на Швецію. Це вперше американська система ЗРК Patriot була застосована шведськими збройними силами в дії.

"Західне узбережжя з портом Гетеборг є стратегічно важливим з усіма перевезеннями, які туди надходять, і тому дуже важливо мати можливість захистити його від нападу за допомогою цієї система", - заявила в інтерв'ю газеті Aftonbladet пресофіцерка Збройних сил Швеції Тереза Фагерстедт.

Вона додала, що це не навчання, а частина операції з підвищення готовності.

Шведські збройні сили вважають ризик збройного нападу на Швецію низьким, але не виключають такого сценарію.

Після нападу Росії на Україну Швеція збільшила свої військові витрати, які включають закупівлю ракет для ЗРК Patriot у США.

Шведське оборонне агентство уточнило, що операції на випадок непередбачених обставин проводяться для того, щоб перевірити, наскільки швидко і ефективно підрозділи і бойові сили можуть реагувати в кризовій ситуації. 

Відомство окремо підкреслила, що ця операція не була викликана змінами оцінки загрози для Швеції.

Як повідомлялося, Німеччина і Швеція ведуть переговори про новий пакет озброєнь, в рамках якого Стокгольм надасть Україні ракети протиповітряної оборони і пускові установки для німецьких систем IRIS-T.


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: