Історичні вибори до парламенту Монако: усі мандати отримає євроскептичний альянс

Вівторок, 7 лютого 2023, 23:48

На парламентських виборах у карликовій країні Монако в неділю перемогу здобув промонархічний та євроскептичний Національний союз Монако (Union Nationale Monégasque, UNM).

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Hello Monaco.

UNM складається з трьох ліберальних, правоцентристських і консервативних партій, які після перемоги на виборах у 2018 році здобули 23 із 24 місць у парламенті Монако – Національній раді.

24 кандидати альянсу здобули загалом 72 602 голоси (89,6%) проти 8401 (10,4%) голосу єдиного опозиційного блоку – лівоцентристів із "Нових ідей для Монако" (NIM).

Згідно з особливостями політичної системи Монако (16 кандидатів обирають за принципом відносної більшості, решту вісім – за партійним розподілом), NIM не здобуває жодного місця.

Очікується, що спікеркою монакського парламенту залишиться Бріжит Боккон-Пажес – перша жінка на цій посаді в історії країни, що перебуває на ній з жовтня 2022 року.

У виборах у Монако взяли участь 4 348 з-поміж 7 594 зареєстрованих виборців. Таким чином, явка становила 57,3%, що стало історичним мінімумом (зазвичай трималась на рівні 70-80%).

Усі партії альянсу UNM виступають проти інтеграції країни до Європейського Союзу та підтримують монархію. Як відомо, країна історично має один із найконсервативніших електоратів у Європі.

Парламент у Монако має вкрай обмежені повноваження, формальним лідером країни є князь, який може розпустити його в будь-який момент, а також на власний розсуд призначає прем'єр-міністра.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: