Прем’єр Британії провів перестановки в уряді

Середа, 8 лютого 2023, 07:57

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак у вівторок провів перестановки у своєму кабінеті, розформувавши два департаменти, щоб краще відповідати своїм обіцянкам стимулювати економіку, знизити ціни на енергоносії та покращити стан своєї партії перед виборами, які очікуються наступного року.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Сунак створив новий департамент енергетичної безпеки і нульового балансу, який очолив колишній міністр бізнесу Грант Шаппс, а також три інші департаменти, один з яких зосередився на науці та інноваціях, що є особистою пристрастю британського лідера.

Колишній міністр фінансів і мультимільйонер, який колись працював у хедж-фонді, намагається провести економіку через тривалий період двозначної інфляції та стагнації, що погіршується стрімким зростанням цін на енергоносії.

Він також перебуває під тиском, намагаючись довести свою віру в те, що Британія може отримати вигоду від виходу з Європейського Союзу, розвиваючи нові торговельні зв'язки з міжнародними партнерами.

"Уряд повинен відображати пріоритети британського народу і бути спроектований таким чином, щоб задовольняти їхні потреби/ Ці зміни зосередять команди на питаннях, які допоможуть побудувати краще майбутнє для наших дітей та онуків".", - заявив Сунак.

Він привітав створення окремого міністерства енергетики та нульового балансу як такого, що допоможе Британії здобути більшу енергетичну безпеку та почати виробляти дешевшу, чистішу енергію, щоб уникнути таких стрибків цін, які довелося платити людям після вторгнення Росії в Україну.

Його прессекретар заявив, що зміни, які однаковою мірою вітають і критикують бізнес-групи та прихильники зеленої енергетики, можливо, не пропонують "срібної кулі" для вирішення всіх проблем Британії, але допоможуть Сунаку виконати його програму.

Згідно зі змінами, міністр торгівлі Кемі Баденох отримала розширену роль, включаючи бізнес і торгівлю.

Колишній міністр культури Мішель Донелан була призначена керувати департаментом науки, інновацій та технологій, а колишній міністр житлового будівництва Люсі Фрейзер взяла на себе нову роль у сфері культури, медіа та спорту.

Грег Хендс, колишній міністр торгівлі та колишній партійний силовик консерваторів, був призначений головою партії.

Призначення Сунаком Хендса головою партії нарешті заповнило посаду, яка стала ще більш важливою напередодні наступних національних виборів, очікуваних у 2024 році, після того, як дев'ять днів тому був звільнений Надхім Захаві через його податкові махінації.

Партія, яка є глибоко розділеною і стає дедалі наполегливішою після того, як минулого року через скандал і економічний хаос відправила у відставку двох прем'єр-міністрів, здебільшого вітає це призначення.

З моменту вступу на Даунінг-стріт у жовтні на Сунака чинився тиск з вимогою викласти свою позицію, а дехто в його партії ставив під сумнів його надмірну управлінську активність і відсутність домінуючої ідеології чи бачення розвитку Британії.

Йому поки що не вдалося послабити в опитуваннях лідерство опозиційної лейбористської партії, що все частіше представляє себе як наступний уряд Британії.

У січні Сунак пообіцяв вирішити найсерйозніші проблеми Британії - від зниження інфляції до налагодження роботи Національної служби охорони здоров'я (NHS) і скорочення нелегальної міграції, прагнучи переконати своїх законодавців, що він зможе привести їх на наступні вибори.

Він також пристрасно відстоює необхідність перетворення Британії на "наступну Силіконову долину", пообіцявши в січні збільшити державне фінансування досліджень і розробок до 20 мільярдів фунтів стерлінгів (24,06 мільярда доларів США).

Але Тім Бейл, професор політики в Університеті Королеви Марії в Лондоні, сказав, що навіть якщо деякі інвестори вітають цей крок, він не вірить, що зміни в уряді "хоч трохи вплинуть на їхні здобутки на наступних виборах".

"Я впевнений, що його просто звинуватять у тому, що він переставляє шезлонги на Титаніку" – сказав він.

Читайте також: Ріші Сунаку додали проблем: чи витримає уряд Британії потужний страйк.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: