Путін вважає, що у війні час на його боці - розвідка Естонії

Середа, 8 лютого 2023, 11:05

Президент Росії Владімір Путін переконаний, що час на його боці у війні проти України, оскільки він має у своєму розпорядженні достатньо ресурсів для підживлення своєї військової машини.

Про це у своєму щорічному звіті повідомила Служба зовнішньої розвідки Естонії, пише "Європейська правда" з посиланням на агентство Bloomberg.

У звіті йдеться, що хоча Росія навряд чи досягне "якісного стрибка" у своїй здатності вести війну, Путін не зупиниться, незважаючи на невдачі в перший рік вторгнення. 

Розвідка Естонії: українські сили виграли час і у якийсь момент, ймовірно, підуть із Бахмута

Ключовим фактором для нього є ослаблення підтримки України з боку союзників, таких як США і НАТО. 

"Путін тягне час, вважаючи, що Україна і Захід виснажаться раніше, ніж Росія", - йдеться в доповіді, у якій також сказано, що, на переконання Путіна, він зможе бомбами змусити Україну сісти за стіл переговорів. 

Уряд Путіна не демонструє ознак слабкості і здатний розгорнути інструменти "пропагандистського імперіалізму", навіть попри те, що російські військові стратеги були захоплені зненацька здатністю України захищати себе і масштабами санкцій США і Європейського Союзу, йдеться в доповіді.

Як Естонія показала приклад Заходу у конфіскації активів РФ

Російська еліта все більше стурбована тим, що Путін "з'їхав з глузду, але більшості з них не вистачає мужності зробити реальні кроки до змін", - йдеться у звіті.

У документі окремо розглядається потенційна постпутінська Росія. Як відзначено, у ній не існує жодного значного угруповання, яке б поділяло демократичні цінності, натомість за владу борються "радикальні" фракції, серед них - Євгеній Пригожин та Рамзан Кадиров.

Естонські розвідники назвали авторитарний режим Путіна Радянським Союзом 2.0, в якому на горизонті "немає нового Горбачова, не кажучи вже про Єльцина".

Розвідка Естонії: РФ може продовжувати масовані ракетні атаки понад пів року

Естонська розвідка стурбована тим, що вторгнення підвищило ризик військового конфлікту в країнах Балтії, оскільки подальша мобілізація і заплановані масштабні російські військові навчання пізніше цього року, як очікується, посилять напруженість на східному фланзі НАТО.

Розглядаючи країни Балтії як найвразливіший регіон у НАТО, Росія "з великою ймовірністю" надасть пріоритет відновленню своїх збройних сил поблизу Естонії, що може зайняти до чотирьох років.

Глава Департаменту зовнішньої розвідки Естонії Каупо Розін заявив, що в разі поразки України у війні її ресурси будуть відібрані і обернуті проти Заходу.

Нагадаємо, глава МЗС Британії Джеймс Клеверлі заявив, що надання Україні всіх необхідних засобів для перемоги у війні з Росією є фактично єдиним шляхом до миру.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.