У Чорногорії протестували проти проведення навчань НАТО на нібито заповідній горі

фото, відео
Середа, 8 лютого 2023, 21:56

У Чорногорії в середу члени громадянської ініціативи "Збережемо Синяєвину" протестували проти проведення навчань Північноатлантичного Альянсу на горі Синяєвина на півночі країни.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Балканський оглядач".

За інформацією ЗМІ, наразі на полігоні на Синяєвині військові з Австрії, Італії, Північної Македонії, США та Чорногорії проводять навчання, в яких беруть участь близько 200 солдатів та офіцерів.

Кілька десятків людей організували пікет спочатку на горі, де, за їхніми даними, напередодні проводилися стрільби, а потім – біля військової базі в Колашині.

 
Фото: Vijesti

Сербським медіа протестувальники розповіли, що чекали солдатів НАТО біля Колашина, де їм сказали про заборону знімати військову техніку та об’єкти. Потім, стверджують вони, військові поїхали на гірськолижний курорт Бєласиця "для тренувань на лижах".

"Армія НАТО, яка все ще проводить військові навчання на горі, незважаючи на нещодавню обіцянку прем’єр-міністра Дрітана Абазовича, що військових маневрів на Синяєвині немає і не буде. …Нагадаємо, нинішній прем’єр два роки тому говорив, що полігону на Синяєвині не буде, але він є", – кажуть протестувальники.

Вони обіцяють продовжувати протести, поки чорногорський уряд не скасує рішення про проведення військових навчань на Синяєвині.

На горі Синяєвина розташований єдиний у Чорногорії військовий полігон. Після парламентських виборів 2020 року просербська влада заявила, що відмовляється проводити там військові навчання.

Проти перетворення гори Синяєвина на військовий полігон у Чорногорії виступали екологи за підтримки просербських та проросійських політичних партій та Сербської православної церкви.

Більше про останні події в Чорногорії читайте тут: Балканська поразка Росії: що дає Чорногорії шанс зберегти прозахідний курс.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: