НАТО торік перехопив російські літаки в 570 випадках - вдвічі більше, ніж 2021 року

Четвер, 9 лютого 2023, 09:23

У 2022 році літаки НАТО здійснили 570 вильотів в Європі для перехоплення російських військових літаків, що наближалися до повітряного простору альянсу.

Цю раніше неопубліковану цифру надав Німецькій редакційній мережі (RND) офіційний представник НАТО, передає "Європейська правда".

Представник НАТО повідомив, що більшість перехоплень у 2022 році відбувалася над Балтійським морем.

Як правило, російські літаки вдається відтіснити і уникнути ескалації: "Переважна більшість повітряних зіткнень були безпечними і професійними".

Проте в кількох випадках російські військові літаки "здійснювали ризиковані маневри поблизу неозброєних розвідувальних літаків Альянсу". У листопаді російські військові літаки "небезпечно пролетіли над кораблями НАТО, які здійснювали звичайне патрулювання в Балтійському морі.

Члени Альянсу дипломатичними каналами висловили російській владі своє занепокоєння з приводу цих інцидентів.

Союзники по черзі охороняли небо над Естонією, Латвією та Литвою після того, як вони приєдналися до НАТО в 2004 році, оскільки ці три країни не мають власних винищувачів. Після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року НАТО ще більше посилив повітряне патрулювання в східній частині Альянсу, додавши додаткові літаки.

Згідно з місією НАТО з контролю за повітрям, винищувачі піднімаються в небо, коли літаки поблизу повітряного простору Альянсу не дотримуються належних процедур пілотування. Літаки швидкого реагування НАТО готові злетіти протягом декількох хвилин, щоб перехопити будь-який літак, який може загрожувати повітряному простору Альянсу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: