Уряд Чехії зобов’язався підтримувати трибунал щодо злочинів РФ у своїй оновленій програмі

Середа, 1 березня 2023, 17:11

Чеський уряд у середу схвалив оновлення програми своєї діяльності після майже 14 місяців роботи, пояснивши рішення змінами після повномасштабного вторгнення Росії в Україну та його економічними наслідками.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ČTK.

Найважливіші зміни в програмі стосуються зобов’язань у сфері фінансів, освіти й енергетики. Приміром, уряд Чехії зобов’язується зберегти підвищені зарплати для освітян і забезпечити доступність ліків.

Присутні в оновленій програмі й питання, пов’язані з російською агресією. Серед іншого, уряд Чехії закріпив прагнення домагатися створення трибуналу щодо воєнних злочинів Росії.

У Чехії призначили уповноваженого з питань відбудови України: має орден від Зеленського

Також у розділі, присвяченому зовнішній політиці, були додані зусилля, спрямовані на активну участь у післявоєнній відбудові України та пошук правових інструментів для використання конфіскованих активів осіб, відповідальних за війну в Україні.

"Ми будемо шукати і використовувати правові інструменти для максимального використання конфіскованих активів тих, хто відповідальний за розв'язання і ведення війни проти України, на фінансування післявоєнного відновлення", – йдеться в програмі.

Окремо підтверджується необхідність перегляду відносин з Росією та Китаєм у зв’язку з повномасштабною війною, а також наміри посилити диверсифікацію ресурсів аж до повного скорочення імпорту енергетичної сировини з РФ.

Нагадаємо, що Чехія є одним із найбільш активних союзників України під час повномасштабної війни РФ. Загальний обсяг військового обладнання, які передали зі своїх складів Збройні сили Чехії, а також експортували чеські виробники зброї, становить понад 54,8 млрд крон (приблизно 2,3 млрд євро).

Більше про те, як Чехія допомагає Україні, можна послухати в подкасті "Української правди".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: