ЄСПЛ зобов'язав Угорщину виплатити компенсацію іракцю, якого тримали в ізоляторі

Середа, 1 березня 2023, 21:37

Європейський суд з прав людини зобов’язав владу Угорщини виплатити 6500 євро компенсації 23-річному шукачу притулку з Іраку, якого незаконно затримали й тримали в ізоляторі протягом трьох місяців.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомив Угорський Гельсінський комітет, що представляв інтереси іракця в ЄСПЛ.

23-річний громадянин Іраку, який за освітою є стоматологом, нелегально перетнув українсько-угорський кордон, стверджуючи, що не мав іншого шляху, й одразу повідомив поліцію, що шукає притулку в Угорщині.

Угорська влада почала розгляд питання про надання іракцю притулку, але водночас рішенням суду його затримали й помістили в ізолятор у місті Ньїредьгаза. Суд пояснив це тим, що особу чоловіка неможливо встановити без документів і що він не має жодних знайомих в Угорщині.

Суд спочатку виніс рішення про затримання чоловіка на два місяці, а потім продовжив його ще на місяць. Пізніше угорська влада все ж визнала його особою, яка перебуває під захистом.

За допомогою Угорського Гельсінського комітету іракець звернувся до Європейського суду з прав людини, стверджуючи, що його затримання було необґрунтованим, а отже, порушувало основоположні права.

ЄСПЛ постановив, що угорська влада свавільно порушила особисту свободу громадянина Іраку, назвавши рішення про затримання та продовження тримання під вартою не повністю обґрунтованими й такими, що не враховували індивідуальні обставини.

Суд у Страсбурзі зрештою присудив іракцеві 6500 євро компенсації за порушення його прав.

Минулого місяця, нагадаємо, Європейський суд із прав людини в четвер визнав Угорщину винною у порушенні прав 22-річного біженця із Сирії, який помер у 2016 році через дії угорських прикордонників, і засудив до штрафу в розмірі майже 40 тисяч євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: