ЄСПЛ зобов’язав Угорщину виплатити 40 тисяч євро через смерть біженця із Сирії

Четвер, 2 лютого 2023, 23:04

Європейський суд із прав людини в четвер визнав Угорщину винною у порушенні прав 22-річного біженця із Сирії, який помер у 2016 році через дії угорських прикордонників, і засудив до штрафу в розмірі майже 40 тисяч євро.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в публікації DW.

Справа була порушена за позовом брата померлого сирійця, який зараз живе в Німеччині. Вони разом із групою біженців на човні контрабандистів переправились через річку Тиса із Сербії в Угорщину 1 червня 2016 року.

Чоловік розповів, що після їхнього висадження на берег угорські прикордонники почали кидати в них каміння й кричати, щоб ті поверталися назад до Сербії. Коли біженці спробували передати угорцям дітей біженців, ті застосували сльозогінний газ і спустили поліцейських собак.

Оскільки човен уже відплив, група біженців спробувала дістатись Сербії вплав. Позивач помітив, що в його брата виникли труднощі – його вдарило каменем, і він кашляв через сльозогінний газ. Тіло чоловіка знайшли через два дні.

Угорський закон "стоп Сорос" порушує законодавство ЄС - суд

ЄСПЛ постановив, що Угорщина не провела належного розслідування смерті і порушила право померлого на життя. У результаті вона присудила країні 34,6 тисячі євро відшкодування збитків та 5,6 тисячі євро компенсації судових витрат.

Чинний ультраправий уряд Угорщини впроваджує жорстку антиміграційну політику, спрямовану на заборону в'їзду або пересування мігрантів через країну, часто використовуючи націоналістичну та расистську риторику для виправдання своїх дій.

В Угорському Гельсінському комітеті стверджують, що тільки за попередній місяць комісія ООН у справах біженців задокументувала понад 100 випадків, коли до людей, які намагалися перетнути кордон, було застосовано насильство.

Як відомо, у грудні 2020 року Суд ЄС встановив, що Угорщина не виконала свої зобов’язання згідно із законодавством ЄС щодо надання притулку та повернення громадян третіх країн, що нелегально перебувають в країні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: