Зеленський про саміт НАТО у Вільнюсі: хочемо гарантій безпеки до повного членства

П'ятниця, 10 березня 2023, 18:04

Президент Володимир Зеленський вважає, що на прийдешньому саміті НАТО у Вільнюсі Альянс має запропонувати подальші кроки для членства України – зокрема стратегічні гарантії безпеки на її шляху євроатлантичної інтеграції.

Про це, як передає кореспондент "Європейської правди", він сказав у п’ятницю на спільній пресконференції з прем’єр-міністеркою Фінляндії Санною Марін.

У Зеленського чекають на схвалення процедури вступу України в НАТО на саміті в Вільнюсі

"Що стосується саміту у Вільнюсі: так, ми запрошені, але ми б хотіли, щоб були якісь відповідні кроки вперед, окрім того статусу, який сьогодні є у нас у наших відносинах із НАТО. Авжеж, ми дякуємо всім державам НАТО, які підтримують нас на полі бою. Та, окрім цього, нам потрібні стратегічні гарантії безпеки", – зазначив глава держави.

"І навіть якщо ми не можемо бути в НАТО у час війни, ми б хотіли мати відповідні гарантії безпеки на тому шляху, поки ми ще не в НАТО. І саме відповідних кроків назустріч із боку держав НАТО, назустріч до України, до цих гарантій безпеки ми й очікуємо на цьому Вільнюському саміті", – підкреслив Зеленський.

Минулого тижня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що запросив президента Володимира Зеленського взяти участь у саміті Альянсу в Вільнюсі. Столтенберг висловив сподівання, що на саміті домовляться про нові кроки і заходи та про довгострокову підтримку України.

В Офісі президента своєю чергою сподіваються, що на саміті НАТО у липні Україна отримає безпекові гарантії.

Дивіться також: Домовленість про вступ України до НАТО. Коли її чекати, якою вона буде? Детальний розбір

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: