Майбутня урядова коаліція Естонії хоче виділяти на оборону не менше 3% ВВП 

П'ятниця, 10 березня 2023, 18:57

Майбутня коаліція Естонії домовилася виділяти на оборонні потреби країни не менше 3% ВВП.

Як повідомляє ERR, пише "Європейська правда", про це повідомила на брифінгу прем’єрка Кая Каллас після чергових переговорів щодо формування коаліції між "Партією реформ", Eesti 200 та соціал-демократами.

Кая Каллас розповіла, що політсили досягли згоди з приводу того, що витрати на оборонні потреби Естонії мають становити не менше 3% ВВП країни, не рахуючи витрат на розміщення контингенту союзників у НАТО. "Крім того, ми працюємо над тим, щоби оживити наш оборонпром", - додала прем’єрка.

Раймонд Кальюлайд від соціал-демократів нагадав, що парламент попереднього скликання погодив нові засади політики безпеки, у яких передбачено, що витрати на оборону мають складати не менше 3% ВВП. "Це конкретна домовленість і так і буде", - зазначив він. 

Кая Каллас додала, що також Естонія лобіюватиме у НАТО підвищення витрат союзників на оборону щонайменш до 2,5% ВВП. 

Нагадаємо, на виборах, що завершилися 5 березня, "Партія реформ" Каї Каллас здобула перемогу з 31,2% та отримала 37 зі 101 місць у парламенті. Правоконсерватори EKRE лідирували у "паперовому" голосуванні, але після оприлюднення електронних голосів виборців (які цього разу вперше склали більше 50% усіх голосів) опинилися на другому місці з 16%.

Детальніше про результати виборів - у статті Е-вибори проти популістів: як інтернет-голосування в Естонії закріпило підтримку України


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: