У парламенті Корсики заборонили використовувати корсиканську

П'ятниця, 10 березня 2023, 19:02

Адміністративний суд міста Бастія, що на французькому острові Корсика, зобов’язав місцевий законодавчий орган – Асамблею – використовувати лише французьку мову, а не корсиканську.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на AFP.

Судовий спір виник після рішення Асамблеї та Виконавчої ради Корсики затвердити корсиканську як мову законодавчих дебатів. Префект Корсики (призначається центральною владою) оскаржив цей крок як такий, що суперечить конституції.

Суд став на бік останнього, зазначивши у своєму висновку, що "стаття 2 Конституції від 4 жовтня 1958 року" передбачає: "використання французької мови є обов'язковим для юридичних осіб публічного права і для осіб приватного права при виконанні публічних службових обов'язків".

У своїх скаргах префект Корсики також стверджував, що той факт, що рішення Асамблеї та Виконавчої влади регіону "закріплюють існування корсиканського народу", також порушує французьку конституцію.

Макрон готовий обговорювати автономію Корсики

Очільники законодавчої та виконавчої влади Корсики у спільній заяві у п’ятницю висловили жаль щодо висновку суду.

"Це рішення рівнозначне позбавленню обраних представників Корсики права говорити своєю мовою під час дебатів в Асамблеї Корсики, Виконавчій раді Корсики і в суспільному житті", – заявили вони.

Голови Асамблеї та Виконавчої ради Корсики заявили, що оскаржать рішення суду, яке "підтверджує абсолютну необхідність перегляду конституції, зокрема, щоб гарантувати корсиканській мові статус офіційної, що є неодмінною умовою її виживання і розвитку".

Корсика – острів у Середземному морі біля західного берега Італії, який належить Франції та має в її межах окремий адміністративний статус. Він передбачає, серед іншого, наявність власного парламенту на 61 людину й право законодавчого нагляду над рішенням французького парламенту.

Корсиканська мова поширена виключно на Корсиці й частково – сусідньому італійському острові Сардинія. На 2013 рік кількість її носіїв не перевищувала 150 тисяч людей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: