Сейм Латвії розгляне відставку міністерки оборони через сумнівний тендер на 220 млн євро

Понеділок, 13 березня 2023, 20:58

Латвійський Сейм у середу на позачерговому засіданні розглядатиме пропозицію опозиційних партій "Латвія на першому місці" і "Стабільність" про відставку міністерки оборони Інари Мурнієце через сумнівний, на їхню думку, тендер.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Пропозицію висловити міністру недовіру подали депутати від "Латвії на першому місці", загалом вона зібрала вісімнадцять підписів за мінімально необхідних десяти.

Претензія опозиційних партій стосується тендеру осені 2022 року – тобто ще за попередника Мурнієце Артіса Пабрікса, за результатами якого міністерство оборони Латвії уклало з компанією Zītari LZ контракт вартістю 220 мільйонів євро на постачання продовольства.

Пізніше стало відомо, що Zītari LZ, оборот якої у 2021 році склав трохи більш як 140 тисяч євро, могла виграти тендер через "тісні зв’язки" власників із "певними політичними партіями, які, можливо, сприяли цій перемозі".

Як писало LSM, власником Zitari LZ є адвокат Модріс Супе, який раніше пожертвував 4500 євро партії "Для розвитку Латвії" – саме її представник Артіс Пабрікс керував Міноборони на час укладання контракту.

Після скандалу міністерство оборони оголосило про перевірку закупівлі й створення Управління внутрішньої безпеки, яке матиме, серед іншого, повноваження оперативної розвідки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: