У Чехії поменшало тих, хто вважає свою країну ціллю інформаційної війни Росії

Середа, 15 березня 2023, 14:50

За рік, що минув від початку війни в Україні, кількість людей у Чехії, які сприймають свою країну як частину інформаційної війни, яку веде Росія, зменшилася з 52% до 37%.

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на Ceske Noviny, свідчать результати опитування Ipsos у співпраці з центральноєвропейським дослідницьким консорціумом Central European Digital Media Observatory (CEDMO).

Навпаки, згідно з опитуванням, частка чехів, які вважають інформаційну війну лише приводом для західних урядів обмежувати свободу слова і незручні ЗМІ, зросла з 15% до 24%. Кількість людей, які не мають думки з цього приводу, також зросла з 19% до 30%.

Російська армія вторглася в Україну 24 лютого минулого року, перше опитування Ipsos провела у квітні. Інші були проведені у травні, червні та липні, а останнє - у березні цього року.

"Якщо навесні минулого року чеське суспільство було більше переконане, що ми є частиною інформаційної війни з боку Росії, то більш ніж через рік після початку війни в Україні відсоток тих, хто має таку думку, значно знизився. Частково це може бути пов'язано з певною втомою суспільства від теми конфлікту, але свою роль може відігравати й ефективна пропаганда, метою якої часто є створення інформаційного хаосу. Саме тому на даний момент ми маємо 30%громадян, які не знають, що думати про цю тему", - сказав Міхал Корманак з агентства Ipsos.

У попередньому опитуванні, проведеному в липні минулого року, 45% все ще були переконані, що Чеська Республіка є частиною інформаційної війни, яку веде Росія. У липні 19% респондентів вважали інформаційну війну приводом для обмеження свободи слова. Чверть людей не мали думки з цього приводу.

Ipsos виявив найбільшу зміну думки порівняно з попереднім опитуванням серед людей у віці 70 років і старше.

У Словаччині, де також проводилося опитування, ситуація більш стабільна. Частка людей, які сприймають Словаччину як частину інформаційної війни, яку веде Росія, суттєво не змінилася з квітня минулого року, у березні цього року вона становила 36%.

З 9 по 13 березня в Чеській Республіці в опитуванні взяли участь 1 038 осіб старше 18 років. У Словаччині опитування проводилося з 7 по 9 березня серед 1 017 респондентів.

Нагадаємо, в суботу у Празі на Вацлавській площі відбувся антиурядовий мітинг, після якого частина протестувальників вирушила до будівлі Національного музею, вимагаючи прибрати український прапор.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: