Прем'єр Швеції, яка зараз головує в ЄС, виступив проти прискорення процедури вступу

Середа, 15 березня 2023, 18:40

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон вважає, що вступ країн до Європейського Союзу має відбуватись "на основі заслуг", і про прискорення цього процесу не йдеться.

Про це, як пише "Європейська правда", він заявив у середу в Берліні в межах візиту.

"Війна Росії проти України також повернула питання розширення ЄС до порядку денного. Хоча інтеграція нових країн до ЄС буде складною, альтернативою є надання свободи російському та китайському впливу. Це найменш бажаний результат як для ЄС, так і для країн, що прагнуть вступити до нього", – зазначив Крістерссон.

"Мета має бути чіткою: продовжувати надавати потужну підтримку країнам-кандидатам у їхніх реформаторських зусиллях. Ключове слово – на основі заслуг, але коли Україна та інші країни-кандидати будуть готові приєднатися до ЄС, ми повинні бути готові їх вітати", – додав він.

Після переговорів із канцлером Німеччини Олафом Шольцем, як зазначає Tagesschau, прем’єр Швеції вкотре прокоментував питання вступу України в ЄС.

Він зазначив, що Україна показує "вражаючий прогрес" в впровадженні норм ЄС і навесні отримає оцінку цього прогресу. Та водночас глава шведського уряду наголосив на важливості дотримуватись принципу, що до переговорів про вступ повинні бути виконані попередні вимоги.

Як відомо, у першому півріччі 2023 року в Раді Європейського Союзу головує Швеція. Україна раніше заявляла про намір розпочати переговори про вступ до ЄС до кінця 2023 року.

Раніше віцепрем’єрка з євроінтеграції Ольга Стефанішина заявила, що перша оцінка Єврокомісії щодо прогресу України у виконанні "кандидатських критеріїв" буде представлена у травні, і до того часу Київ завершить виконання більшості з них.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: