Сербія та Косово досягли угоди про нормалізацію відносин

Неділя, 19 березня 2023, 08:04

Президент Сербії Александар Вучич і прем'єр-міністр Косова Альбін Курті на переговорах у Північній Македонії досягли угоди про нормалізацію відносин між двома країнами.

Про це повідомив у Twitter високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, пише "Європейська правда".

За словами Борреля Косово і Сербія погодили Імплементаційний додаток до Угоди про шлях до нормалізації відносин.

"Ми домовилися…Сторони повністю зобов'язалися дотримуватися всіх статей угоди і виконувати свої відповідні зобов'язання оперативно і добросовісно", - написав Боррель.

Ддосягнута в суботу домовленість стала результатом 12-годинних переговорів. Обидва лідери провели окремі зустрічі з Боррелем перед тристоронньою сесією в Північній Македонії, пише Reuters.

Вучич сказав на пресконференції, що сторони домовилися не з усіх пунктів. "Незважаючи на розбіжності, ми провели гідну розмову", - сказав він.

Курті у свою чергу сказав, що "це фактичне визнання між Косово і Сербією", хоча Сербія ще не підписала угоду.

Боррель заявив, що тепер ЄС буде наполегливо вимагати від обох сторін виконання зобов'язань, якщо вони хочуть приєднатися до блоку, попередивши, що в іншому випадку будуть наслідки.

Він також торкнувся запропонованого об'єднання сербських муніципалітетів у Косові, яке надасть більшу автономію муніципалітетам з сербською більшістю, що є предметом тривалих суперечок.

"Косово погодилося негайно розпочати - і коли я кажу негайно, я маю на увазі негайно - переговори з Європейським Союзом, які сприяли б діалогу щодо встановлення конкретних домовленостей і гарантій для забезпечення належного рівня самоуправління для сербських громад у Косові", - сказав він.

У додатку про імплементацію угоди, опублікованому в суботу ввечері, ЄС зобов'язався організувати донорську конференцію протягом 150 днів для створення пакету інвестиційної та фінансової допомоги для Косова і Сербії.

Нагадаємо, минулого місяця в Брюсселі Косово і Сербія погодилися на підтриману Заходом угоду про нормалізацію відносин після майже 10 років діалогу за посередництва ЄС, під час якого було досягнуто незначного прогресу. Однак, все ще була необхідна згода щодо додатку про імплементацію плану, яка була в центрі уваги суботніх дискусій.

Детальніше читайте у статті - Шанс, але не гарантія: чи здатна угода Сербії та Косова встановити мир на Балканах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.