В уряді Польщі заявили про тиск на своїх громадян, які їздять в Калінінградську область

Четвер, 2 березня 2023, 18:38

В уряді Польщі заявили про тиск та спроби збору інформації від своїх громадян, які їздять в Калінінградську область Росії. 

Як повідомляє PAP, про це сказав речник міністра-координатора спецслужб Станіслав Жарин. 

Жарин повідомив, що російські прикордонники та співробітники ФСБ все частіше агресивно допитують поляків, які перетинають кордон, та запитують інформацію, яка не пов’язана з формальними процедурами - як то настрої у Польщі і ситуація з енергоресурсами, знайомі у польській армії чи інших силових структурах, пересування військ, ставлення до війни Росії проти України, до президента РФ. 

"Ми маємо справу зі спробами отримувати детальну інформацію чутливого характеру", - зазначив він.

За словами речника, нерідко громадяни, які повертаються назад до Польщі, повідомляють про ретельні перевірки їхніх телефонів та інших електронних носіїв. 

Російські силовики намагаються залякувати людей і погрожують наслідками, якщо вони будуть ухилятися від відповіді або казати неправду. 

Коментарі речника пролунали у зв’язку з презентацією рекомендацій для громадян Польщі, які мають потребу їхати в Росію або Білорусь.

"Ми радимо бути особливо обережними у Росії та уникати створення приводів для якихось дій проти Польщі. Треба також розуміти, що надання будь-якої інформації про пересування військ є небезпекою для нашої держави. Закликаємо проявляти велику обережність у наданні інформації", - заявив Жарин, додавши також, що після таких ретельних допитів краще повідомити про це відповідні польські служби.

Днями в МВС Польщі заявили, що не виключають припинення прикордонного руху з Білоруссю.

Читайте також: Блокада Лукашенка: які наслідки матиме закриття Польщею кордону з Білоруссю

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.