Боррель: Європа має швидко надати Україні необхідну кількість боєприпасів

Понеділок, 20 березня 2023, 12:04

Високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель сподівається, що країни ЄС у понеділок схвалять пропозицію про спільну закупівлю боєприпасів для України.

Про це він заявив перед засіданням Ради ЄС у закордонних справах у Брюсселі, пише "Європейська правда"

Боррель розповів, що перша частина зустрічі буде присвячена ситуації в Україні, під час якої виступить глава МЗС Дмитро Кулеба. Міністри обговорять подальшу підтримку України з боку ЄС.

Компаніям в ЄС не вистачає вибухових речовин, щоб виробляти більше боєприпасів для України - FT

"У другій половині дня ми проведемо спільну зустріч глав МЗС і міністрів оборони, і я сподіваюся, що вони фіналізують угоду про надання боєприпасів Україні.

Є пропозиція, яка включає три напрямки, на загальну суму 2 млрд євро. Я сподіваюся, міністри зможуть досягти домовленості, інакше нам буде важко продовжувати постачання озброєння Україні", - сказав Боррель.

За його словами, європейські партнери добре знають, які боєприпаси потрібні Україні.

"Наша мета – надати боєприпаси Україні. Швидко, найбільшу можливу кількість і за найменшу ціну. Треба бути практичними: швидко, дешево і необхідну кількість", - додав він.

Як повідомлялося, ЄС може використати короткостроковий інструмент спільних закупівель зброї з бюджетом в 500 мільйонів євро для прискорення промислового виробництва необхідних Україні 155-міліметрових боєприпасів.

Досі країни ЄС надали Україні 350 тисяч 155-міліметрових артилерійських снарядів. Київ потребує більше таких боєприпасів для утримання лінії оборони і початку очікуваного весняного контрнаступу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.