Кулеба на засіданні Ради ЄС закликав збільшити постачання боєприпасів для ЗСУ

Понеділок, 20 березня 2023, 13:39

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на засіданні міністрів закордонних справ та оборони країн ЄС закликав їх збільшити кількість і темпи постачання боєприпасів для Збройних сил України. 

Про це повідомили в МЗС України, пише "Європейська правда".

20 березня у Брюсселі зібралися міністри закордонних справ і оборони країн ЄС, які обговорюють постачання боєприпасів для України. Кулеба виступив на засіданні міністрів, закликавши їх збільшити військову підтримку України задля ефективної оборони та контрнаступу ЗСУ.

Боррель: Європа має швидко надати Україні необхідну кількість боєприпасів

"Найбільш пріоритетна потреба - це артилерійські боєприпаси. Йдеться не лише про кількість, але і про швидкість постачання. Що швидше ми отримаємо якомога більше снарядів, то більше життів буде збережено", - наголосив він. 

 Кулеба привітав ініціативу європейських колег збільшити Європейський фонд миру на додаткові 2 мільярди євро для фінансування закупівель зброї та боєприпасів для України та поповнення запасів партнерів.  

"Україна вітає ініціативу укласти Угоду про спільну закупівлю боєприпасів між низкою європейських держав та Європейським оборонним агентством. Розраховуємо на її якнайшвидшу імплементацію та оперативне постачання боєприпасів для ЗСУ. Це стратегічний крок, який наблизить перемогу", - підкреслив міністр.

Компаніям в ЄС не вистачає вибухових речовин, щоб виробляти більше боєприпасів для України - FT

Кулеба наголосив, що наступ Росії рано чи пізно втратить потенціал, тому важливо просто зараз надати українським захисникам максимальну кількість зброї та снарядів.

Окрім артилерійських боєприпасів, він акцентував також на потребах у засобах ППО, танкових снарядах, протитанкових системах, далекобійній, високоточній зброї, навчанні. 

За його словами, найкраще було би, щоб на навчанні в різноманітних програмах підготовки "постійно перебували не менше десяти батальйонів українських військових".

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель перед зустріччю в Брюсселі висловив сподівання, що країни схвалять пропозицію про спільну закупівлю боєприпасів для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: