Італійські мовознавці виступили проти гендерно-нейтральних закінчень слів

Понеділок, 20 березня 2023, 16:50

Академія делла Круска, яка відповідає за унормування італійської мови, виступила проти використання гендерно-нейтральних символів в офіційних документах.

Як пише "Європейська правда", про це йдеться у висновку відомства, з яким ознайомилась агенція Reuters.

Комітет з питань рівних можливостей Касаційної палати – найвищого апеляційного органу Італії – попросив Академію делла Круска висловити свою думку щодо використання гендерно-нейтральних символів у закінченнях деяких слів.

Річ у тім, що в італійській мові частіше використовується форма чоловічого роду у множині. Приміром, tutti означає "всі", коли йдеться і про предмети чоловічого роду, і про предмети різних родів; tutte – лише про "всі" предмети жіночого роду.

У зв’язку з цим виникла пропозиція запровадити гендерно-нейтральні закінчення для форми множини, наприклад зірочку (*) або символ schwa, який позначається як перевернута літера "е".

Але Академія делла Круска у своїй відповіді Касаційній палаті вказала, що такі зміни принаймні для юридичних документів будуть штучними й підтримуватимуться лише невеликою кількістю людей, "хай якими добрими намірами вони керуються".

"Юридична мова – не найкраще місце для інноваційних експериментів із меншинами", – йдеться в шестисторінковому висновку установи.

Академія делла Круска заявила, що італійська форма чоловічого роду множини залишається "найкращим інструментом" для колективного представлення "всіх гендерів і орієнтацій", та водночас підтримала ширше використання жіночої форми назв професій.

Нагадаємо, минулого року Джорджія Мелоні, яка є першою жінкою на чолі італійського уряду, викликала суперечки, заявивши, що віддає перевагу використанню артикля чоловічого, а не жіночого роду перед своєю посадою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: