Литва, де досі існує церква МП, підписала угоду про співпрацю зі Вселенським патріархатом

Вівторок, 21 березня 2023, 19:07

Вселенський патріарх, Архієпископ Константинопольский Варфоломій у вівторок уперше відвідав Литву, де з прем’єр-міністеркою Інгрідою Шимоніте підписав угоду про двостороннє співробітництво.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомила пресслужба литовського уряду.

Латвійська православна церква просить в РПЦ про автокефалію

Шимоніте на зустрічі з патріархом Варфоломієм подякувала за увагу, яку він приділяє "литовській православній громаді та питанням, які її хвилюють".

Серед іншого, вона згадала відновлення релігійного статусу п’ятьох литовських священників, яких було позбавлено сану Московським патріархом Кирилом через заклик відокремити Литовську православну церкву від РПЦ.

Також прем’єрка Литви запевнила, що країна, історично відкрита й толерантна до різноманіття віросповідань, зробить усе, щоб захистити й забезпечити закріплену в Конституції свободу віри, совісті та релігії для кожного громадянина й жителя Литви.

Угода, підписана Шимоніте та патріархом Варфоломієм, спрямована є подальше зміцнення та розвиток співробітництва у важливих для обох сторін галузях, щоб "полегшити реалізацію свободи совісті та віросповідання для вірян православної конфесії в Литві", зазначили в уряді країни.

 
Фото: пресслужба уряду Литви

У грудні Загальні збори Литовської православної церкви засудили війну проти України й ухвалили рішення прискорити процес досягнення ще більшої незалежності від Московського патріархату.

Питання відокремлення від Російської православної церкви постало для всіх країн Балтії після того, як РПЦ відкрито підтримала російську повномасштабну агресію проти України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: