ДержЗМІ Білорусі: вбитого під час затримання "терориста" заслали з Польщі, мав втекти в Україну

фото
Середа, 22 березня 2023, 10:05

В ефірі державних телеканалів Білорусі вийшли детальні сюжети про нібито іноземця-терориста, який загинув під час спроби затримання у Гродні кілька днів тому – стверджують, що він нібито прибув з Польщі, а далі мав їхати в Україну.

Як пише "Європейська правда", короткий зміст сюжетів ОНТ та СТВ публікує Zerkalo.io.

Вбита під час штурму квартири у Гродні людина нібито мала російський паспорт на ім’я Алексєя Ломакіна, проте відбитків пальців чоловіка не знайшли ані у російській, ані у білоруській базі даних.

Представник білоруського Держкомітету судових експертиз у коментарі для сюжету сказав, що бланк паспорта чоловіка – справжній, а його дані змінили: заламінований шар відклеїли та вставили під нього нову сторінку з іншими даними, яку роздрукували на принтері. 

"Ломакін" нібито прибув з території Польщі, при цьому за короткий час змінив кілька адрес: 24-28 лютого був у Могилеві, з 1 березня на короткий час - у Мінську, майже одразу після того переїхав у Гродно, де й орендував квартиру, яку у підсумку штурмували силовики. 

У телесюжетах розповідають, що "Ломакін" нібито використовував недолугі грим, перуку та одяг, який допомагав змінити пропорції тіла, і на нього "косилися навіть таксисти, які доставляли йому алкоголь".

Додали і коментар таксиста, який розповідає, що волосся "Ломакіна" виглядало дуже неприродньо, та що той пропонував таксисту випити і запитував, чи має він знайомих, які "можуть з ним випити і мало говорять".

 
"Ломакін" у Гродні в жіночій перуці
Скріншот оперативного відео КДБ Білорусі

"Ломакін" нібито стежив за будівлями силових структур, великими підприємствами, залізничним вокзалом і домівками керівництва силового блоку та посадовців з метою організувати теракт. Вибуховий пристрій він буцімто мав зібрати на території Білорусі сам. 

Стверджують, що у березні він купив безпровідний дверний дзвінок, який спрацьовує на відстані 100 метрів, та ще один з 5-метровим проводом "для підготовки дистанційного підриву", купив "12 метрів арматури" на металопрокаті, які мали стати елементами ураження під час вибуху. У нього нібито були схрони з вибухівкою, автоматом Калашникова та гранатами.

Далі в сюжеті розповіли, що 18 березня "шпигун-терорист" забрав у квартиру АК з патронами і гранатами, які мав у схроні неподалік Гродна, а 19 березня силовики прийшли штурмувати її. "Ломакін" нібито забарикадувався та спробував чинити опір зі зброєю, яку мав. Телеканал наводить детальний опис того, як відбувалася сутичка – із підривом гранати і пострілами з АК. Пораненого "терориста" нібито намагалися рятувати, але він помер дорогою в лікарню.

На 21-23 березня "Ломакін" мав заброньовану квартиру у Гомелі, а звідти нібито планував виїхати в Україну.

У КДБ Білорусі заявили, що під час обшуку у квартирі виявили "автомат АК-74, два магазини до нього, гранату Ф1, 26 шматків арматури, дверний дзвінок з радіокеруванням, паспорт іноземного громадянина з ознаками підробки і перуку".

В об’єднанні колишніх білоруських силовиків BYPOL вважають події "інсценуванням" білоруських спецслужб.

Нагадаємо, 19 березня Комітет держбезпеки Білорусі заявив про загибель під час затримання іноземця, який нібито планував теракт. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: