У Румунії кажуть, що УЄФА насправді не дозволяла використання символіки "Великої Угорщини"

Середа, 22 березня 2023, 13:04

Румунська федерація з футболу заявила, що УЄФА і FARE насправді не давали згоди на використання символіки "Великої Угорщини" на матчах, про що раніше заявили в Угорщині.

Про це йдеться у заяві організації від 22 березня, пише "Європейська правда".

Румунська футбольна федерація (FRF) заявила, що звернулася за роз’ясненнями до УЄФА (Союзу європейських футбольних асоціацій) щодо символіки "Великої Угорщини".

Отримавши відповідь, румунська федерація заперечує заяву Угорської федерації з футболу та зазначає, що УЄФА не дозволяла і не дозволятиме показ згаданої символіки на матчах європейського рівня.

"Ми вважаємо, що Угорська футбольна асоціація помилково зробила свою заяву, оскільки демонстрація цих символів є порушенням дисциплінарних правил УЄФА (про гасла провокативного або політичного змісту) і FRF обов’язково винесе питання на розгляд дисциплінарних комітетів, якщо виникне така необхідність", - йдеться у заяві румунської федерації. 

"FRF нагадує, що ревізіонізм у футболі неприйнятний, та довіряє дисциплінарним комітетам УЄФА у тому, що демонстрація цієї символіки буде мати наслідки, оскільки вона може підбурювати ненависть і провокувати сутички на матчах", - додають у заяві. 

Нагадаємо, у вівторок Угорська футбольна асоціація заявила, що  УЄФА та організація FARE ("Футбол проти расизму в Європі") нібито дали згоду на використання з певними обмеженнями символіки із зображенням "Великої Угорщини".

У лютому угорська асоціація звернулася до них з таким запитом, переконуючи, що прапор "Великої Угорщини" не уособлює фашизм або нацизм, і має суто історичне значення.

У 2016 році FARE констатувала, що символ "Великої Угорщини" має ревізіоністський характер і вказує на прагнення "відновити кордони Королівства Угорщина до Першої світової війни".

У листопаді 2022 року угорський прем’єр Віктор Орбан викликав дипломатичний скандал, коли прийшов на товариський футбольний матч між збірними Угорщини та Греції в Будапешті з шарфом, на якому зображена карта "Великої Угорщини".

Згадки Орбаном втраченої "Великої Угорщини" за останні роки вже неодноразово спричиняли напругу у відносинах із сусідами. 

Детальніше на цю тему - у статті: Фантомні болі Угорщини: чому 100-річна угода досі визначає політику нашого сусіда.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: