У Франції – черговий раунд національних протестів і страйків через пенсійну реформу

Четвер, 23 березня 2023, 09:24

Сотні тисяч людей візьмуть участь у страйках і демонстраціях у Франції в четвер після того, як президент Еммануель Макрон пообіцяв просувати вкрай непопулярну пенсійну реформу, незважаючи на ескалацію гніву по всій країні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Протести проти законодавства, яке підвищує пенсійний вік на два роки до 64 років, збирають величезні натовпи людей на мітингах, організованих профспілками з січня.

Профспілки заявили, що дев'ятий загальнонаціональний день дій у четвер збере багато людей проти того, що вони назвали "презирством" і "брехнею" Макрона.

У середу Макрон викликав гнівну реакцію профспілок та опозиційних партій, коли відкинув їхні заклики прислухатися до зростаючого народного гніву.

"Найкраща відповідь, яку ми можемо дати президенту, - це те, що мільйони людей страйкують і виходять на вулиці", - сказав Філіп Мартінес, який очолює профспілку CGT.

Страйк у четвер призведе до серйозних перебоїв у русі поїздів, також постраждає робота аеропортів. Крім того, тривають страйки на нафтобазах і серед прибиральників сміття.

Більшість протестів були мирними, але після того, як минулого тижня уряд проштовхнув законопроєкт через парламент без голосування, по країні почалися стихійні насильницькі протести.

Протягом останніх семи ночей у Парижі та інших містах відбулися стихійні демонстрації з підпалами сміттєвих баків і сутичками з поліцією.

Виступаючи в середу, Макрон залишився при своїй думці, заявивши, що новий закон необхідний і набуде чинності пізніше цього року.

Він відкинув заклики звільнити прем'єр-міністра Елізабет Борн, яка була в авангарді пенсійної реформи.

"Він підкинув ще більше вибухівки у вже добре освітлене пекло", - сказав голова Соціалістичної партії Олів'є Фор.

Остання хвиля протестів є найсерйознішим викликом президентській владі з часів повстання "жовтих жилетів" чотири роки тому. Опитування показують, що переважна більшість французів виступає проти пенсійного законодавства і рішення уряду проштовхнути його через парламент без голосування.

Як повідомлялося, уряд Франції вжив заходів для примусового виклику на роботу частини працівників нафтопереробних заводів, які страйкують вже два тижні проти пенсійної реформи. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.