Косово запровадило санкції проти ПВК "Вагнер"

Четвер, 23 березня 2023, 11:08

Косово приєдналося до санкцій США щодо російської приватної військової компанії "Вагнер", де-факто назвавши її транснаціональною злочинною організацією.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

У січні Мінфін США запровадив санкції проти групи "Вагнера". У середу прем’єр-міністр Косова Альбін Курті оголосив про приєднання країни до цього рішення, заявивши, що найманці "загрожують і підривають суверенітет і територіальну цілісність України".

Віце-прем'єр Беснік Біслімі заявив, що санкції США спрямовані на зменшення можливостей Росії вести війну проти України.

"З цієї причини Міністерство закордонних справ і діаспори Косова пропонує доповнити та внести зміни до рішення уряду Косова щодо виконання міжнародних санкцій, запроваджених США, які реалізуються нашою республікою щодо міжнародних зобов’язань проти "Вагнера", а також їхніх партнерів та інших компаній, які підтримують російську військову кампанію", – додав він.

Але причини для Косова накласти санкції на ПВК "Вагнер" також можуть походити від активності групи на Західних Балканах. У січні повідомлялося, що група вербувала бійців у регіоні через зв’язки з правими організаціями. Це викликало реакцію з боку США та, ймовірно, підштовхнуло міністерство фінансів запровадити додаткові санкції.

Нагадаємо, минулого тижня парламент Литви визнав терористичною організацією російську приватну військову компанію "Вагнер".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.