"Я лиш констатую очевидне": прем'єр Польщі знов критикує Німеччину через обсяги допомоги Україні

П'ятниця, 24 березня 2023, 18:11

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у п’ятницю висловив невдоволення невеликими темпами військової та іншої підтримки України з боку Німеччини, закликавши її взяти на себе роль лідера в цьому процесі.

Як повідомляє "Європейська правда", таку думку Моравецький висловив в інтерв’ю виданню Politico.

За словами польського прем’єра, Німеччина повинна "надсилати більше зброї, більше боєприпасів і давати більше грошей Україні, тому що це найбагатша і найбільша країна на сьогоднішній день".

"Вони (німці – Ред.) не були настільки щедрими, як мали б бути. Я все ще закликаю їх до цього", – додав він, зазначивши, що не нападає на Німеччину, а "лиш констатує очевидне".

Прем'єр-міністр Польщі, однак, визнав, що Німеччина все ж змінила свою політику, скасувавши заборону на відправлення зброї в зону бойових дій і оголосивши масові інвестиції в модернізацію власної армії.

Не тільки 18 танків Leopard 2: що надає Німеччина для перемоги України у війні

"Три місяці тому Німеччина говорила, що це неможливо – тепер це можливо, тобто вони змінюють свій підхід", – прокоментував Моравецький рішення Берліна відправити в Україну бойові танки Leopard.

Крім того, він розкритикував колишню енергетичну політику Німеччини, яка значною мірою залежала від імпорту російського газу, що, як вважає польський прем’єр, привело Європу на небезпечний шлях.

За словами Моравецького, свої погляди на підтримку України він обговорив із німецьким канцлером Олафом Шольцом: "Я час від часу про це розмовляю. Я прошу його (Шольца – Ред.) про якомога більшу підтримку. Це все, що я можу зробити".

Протягом минулого року держави Центрально-Східної Європи, зокрема Польща, неодноразово підштовхували західних членів ЄС діяти швидше, щоб підтримати Україну і надати їй більш сучасне озброєння і техніку.

Лиш цього тижня, нагадаємо, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький розкритикував Німеччину за нерішучість, коли йдеться про необхідність показати силу Європи перед Росією, порівнявши її із шекспірівським Гамлетом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.