Країни ЄС погодилися продовжити на рік заходи з добровільного скорочення споживання газу - ЗМІ

Вівторок, 28 березня 2023, 16:59

Міністри енергетики країн-членів ЄС схвалили цього вівторка продовження на один рік, до березня 2024 року, добровільного скорочення попиту на газ на 15%, яке вони застосовують з літа минулого року як надзвичайний захід реагування на цінову кризу.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство EFE з посиланням на дипломатичні джерела.

Продовження, запропоноване Європейською комісією минулого тижня за терміновою процедурою, яка дозволяє уникнути необхідності отримання схвалення Європейського парламенту, було погоджено сьогодні на рівні міністрів, але його офіційне ухвалення відбудеться найближчими днями.

Згідно з оцінками Брюсселя, ЄС все ще потребує скорочення попиту на газ, щоб "повністю компенсувати зниження" російських поставок, поряд з іншими заходами, такими як збільшення імпорту скрапленого природного газу (СПГ) і трубопровідного газу з інших країн, або прискорення розгортання відновлюваних джерел енергії (ВДЕ).

"Продовження з квітня скорочення на 15% протягом ще одного року було б достатньо, щоб досягти рівня зберігання газу на рівні 90% до 1 листопада і гарантувати відсутність проблем, пов'язаних з безпекою газопостачання наступної зими", - йдеться в аналізі Європейського енергетичного агентства.

Після особливо теплої зими в Європі запаси газу в сховищах становлять 56%, що вище порогу в 40%, який наприкінці березня вважався критичним для безперебійного поповнення запасів, і набагато вище, ніж 25,66% рік тому, через кілька тижнів після того, як Росія почала вторгнення на територію України.

"Рівень зберігання зараз, коли ми вийшли з холодного сезону, є хорошим показником того, що ми краще підготувалися до наступної зими, але це ще не кінець, ми маємо готуватися до наступної зими", - зазначила міністерка енергетики та промисловості Швеції Ебба Буш, чия країна головує в Раді ЄС.

Нагадаємо, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що російському президенту Владіміру Путіну не вдалося шантажувати Європу скороченням поставок енергоносіїв.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.