Як українці у Польщі наближають перемогу України

Аналітика коротко
Вівторок, 28 березня 2023, 19:30

Попри численні проблеми, виїзд мільйонів українців за кордон, як би дивно це не звучало, має й позитивний вплив на українську економіку, наближаючи перемогу.

Докладніше про це – у статті керівниці відділу легалізації Міграційної платформи EWL Марії Кузенко Допомога від своїх: як мігранти в Польщі підтримують українську економіку.

До повномасштабного вторгнення українські трудові мігранти щомісяця переказували в Україну $1 млрд. За 2021 рік вони відправили рекордні $15 млрд — за даними Національного банку України, це найбільша сума з 2008 року.

При цьому найбільшу суму — $4,3 млрд — переказали українці, які працюють у Польщі.

А вже за підсумками 2022 року в Україну з усього світу було перераховано $13 млрд.

Найбільші обсяги коштів через системи переказів надходили з Італії (23%), Ізраїлю (18%), США (16%), Німеччини (7%) та Польщі (4%). 

І хоча після початку повномасштабного вторгнення трудові мігранти стали менше переказувати коштів (хоча б через те, що багато українських чоловіків повернулися додому боронити Україну), натомість високий рівень переказів зберігається завдяки тим українцям, які виїхали через вторгнення до Польщі й почали працювати.

Українські мігранти продовжують стабільно відправляти гроші в Україну.

Як показує дослідження "Воєнні біженці з України. Рік у Польщі" Міграційної платформи EWL, проведене разом із Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету, 82% українських біженців у Польщі працевлаштувалися.

У середині лютого Національний банк Польщі опублікував найновіші дані за III квартал 2022 року про вартість грошових переказів з-за кордону. В Україну звідти потрапило близько 1,1 млрд євро. 

ВВП України у III кварталі 2022 року — це приблизно 1,2 трлн гривень, або 146 млрд злотих. А це означає, що лише з Польщі українські мігранти перевели в Україну близько 3,3% ВВП.

На початку повномасштабного російського вторгнення Національний банк України запустив низку валютних рахунків, на які українці та люди з усього світу можуть вносити кошти на підтримку Збройних сил України.

Платежі в різних валютах конвертуються у гривні і відразу перераховуються на потреби української армії та інших силових служб.

Рахунок, відкритий у злотих у польському банку BGK, опинився в авангарді донатів на армію.

У листопаді польський Forbes з’ясував, що з цього рахунку майже 64 млн злотих (близько 461,6 млн грн) перераховано на спецрахунок Збройних сил України. Це складало більше 6% від усіх переказів в іноземній валюті загалом.

У квітні "польський" відсоток був ще вищий — 8% із сумою 392,5 млн грн. Це донати і від поляків, і від українців, які зараз перебувають у Польщі.

Чимало українських мігрантів, маючи українські рахунки, підтримують також українську армію безпосередньо.

З початком повномасштабної агресії "український" бізнес став активно розвиватися у Польщі. І тут є кілька тенденцій.

По-перше, українські біженці стали відкривати свої компанії у Польщі.

По-друге, якщо у 2015–2016 потенціал українських мігрантів у Польщі відкривали для себе польські фірми, зокрема банкінг, телефонні оператори, забудовники та перевізники, які створювали для них спеціальні пропозиції українською мовою — то нині цю громаду відкрила для себе Україна.

Вихід "Нової пошти", анонс виходу "Стерео" — продукту "Монобанку", численні українські франшизи — це якраз частина цього явища.

По-третє, український бізнес у Польщі знайшов не лише знайому клієнтську базу, а й безпечний прихисток.

Нині в Україні від’їзд величезної кількості українських громадянок і громадян розглядається як величезний виклик на майбутнє: чи повернуться українські жінки разом з дітьми?

Наразі нинішня міграція і релокація бізнесу допомагають Україні з огляду на кілька чинників. Окрім звичайного фізичного виживання, виїзд став важливим чинником гнучкості й адаптивності українського бізнесу у глобальному світі, а українців — на глобальному ринку праці.

У близькій перспективі українська економіка навіть виграє від міграції за кордон.

Докладніше – у матеріалі Марії Кузенко Допомога від своїх: як мігранти в Польщі підтримують українську економіку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: