У Данії пропонують скоротити тривалість половини магістерських програм, опозиція проти

П'ятниця, 3 березня 2023, 10:53

Уряд Данії у четвер представив пропозицію реформи вищої освіти, яка передбачає скорочення тривалості майже половини з 500 магістерських програм з двох років до одного року й трьох місяців.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DR.

Як пояснила міністерка освіти і досліджень Данії Крістіна Егелунд, скорочення потрібне для того, щоб "створити нові університетські програми, які мають набагато чіткішу орієнтацію на ринок праці, ніж ті, що існують сьогодні".

За планом у скорочених магістерських програмах навчання відбуватиметься протягом двох семестрів, після чого студенти протягом літа писатимуть підсумкову роботу. Три чверті викладання в таких програмах відбуватиметься у малих групах, решта – самостійна робота під керівництвом викладачів.

Водночас уряд Данії пропонує запровадити ще три магістерські програми, які матимуть більш цільове спрямування. А деякі магістерські програми, навпаки, будуть продовжені до 2,5-3 років – насамперед пов’язані з медициною і передовими технологіями.

Ініціатива скоротити навчання на магістратурі була розкритикована опозицією в Данії. Вона вважає, що це може завдати шкоди системі освіти, а також може означати скорочення витрат на гуманітарні та соціальні науки.

"Я не розумію, навіщо взагалі потрібна ця реформа, студенти отримують роботу, і ми маємо відповідну освіту. Як ми можемо вивчити все за половину часу?" – сказав голова Данської студентської об'єднаної ради Есбен Бйорн Салмонсен в інтерв'ю телеканалу TV2.

У разі схвалення реформи уряду Данії перші студенти розпочнуть навчання на оновлених магістерських програмах у 2028 році.

Нагадаємо, українські діти-біженці в Данії, відповідно до рішення уряду країни минулого року, навчатимуться англійською та українською мовами у місцевих школах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.