Суд ЄС визнав незаконними дозволи Польщі на рубки в лісах у період гніздування птахів

П'ятниця, 3 березня 2023, 11:26

Суд ЄС після понад року розгляду справи визначив, що дозволи у Польщі на рубки у період гніздування птахів суперечать природоохоронному законодавству Євросоюзу.

Про це повідомляє Politico, пише "Європейська правда".

Розгляд питання ініціювала Єврокомісія у 2021 році, наполягаючи, що дозволи на вирубки у шлюбний сезон захищених видів птахів суперечать європейському природоохоронному законодавству. Варшава наполягала, що національне законодавство щодо користування лісовими масивами не шкодить довкіллю. 

Суд ЄС врешті підтримав позицію Єврокомісії та визначив, що польські плани управління лісовим господарством не враховують наслідки для середовища проживання птахів та їхній захищений статус. 

Окрім того, суд вирішив, що Польща порушила законодавство ЄС про гарантію доступу до правосуддя у питаннях довкілля, коли не дозволила природозахисним ініціативам оскаржити плани управління лісовим господарством у місцевих судах.

Рішення зобов’язує Польщу внести зміни до законодавства і привести зазначені плани щодо лісів у відповідність із законодавством ЄС про збереження біорізноманіття. 

Це вже не перший раз, коли Суд ЄС виносить рішення проти Польщі у питаннях довкілля - у 2018 році було рішення про заборону рубок у Біловезькій пущі. Попри це, Польща за деякий час оголосила про плани відновити рубки

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: