Угорщина перенесе ізраїльське посольство до Єрусалима – ЗМІ

П'ятниця, 3 березня 2023, 12:09

Влада Угорщини ухвалила рішення у квітні перенести своє посольство в Ізраїлі до Єрусалима – міста, яке ізраїльська сторона офіційно вважає своєю столицею.

Про це джерела в міністерстві закордонних справ Ізраїлю повідомили газеті Zman Yisrael, пише "Європейська правда".

За її даними, домовленість про перенесення посольства була досягнута в останні дні, а деталі були обговорені під час "інтенсивних переговорів" між очільниками МЗС Ізраїлю та Угорщини Елі Коеном і Петером Сійярто.

Це зробить Угорщину першою країною-членом Європейського Союзу, яка відкриє посольство в Єрусалимі, проти чого Брюссель виступає за відсутності мирної угоди між Ізраїлем і палестинцями.

Високопоставлені джерела в МЗС Ізраїлю пов'язали цей крок із бажанням угорського прем’єра Віктора Орбана допомогти ізраїльському візаві Біньяміну Нетаньяху, "подарувавши" останньому дипломатичне досягнення на тлі політичної нестабільності, пов'язаної із суперечливими планами його уряду щодо реформування судової системи Ізраїлю.

Як нагадує Zman Yisrael, в останні роки Угорщина був одним із найбільших прихильників Ізраїлю в ЄС і кілька разів блокувала ухвалення заяв із критикою ізраїльської влади: наприклад, у 2020 році Будапешт публічно не засудив план Ізраїлю односторонньо анексувати частину Західного берега річки Йордан.

Як відомо, Ізраїль захопив східну частину Єрусалима під час Шестиденної війни в 1967 році та згодом анексував. Палестинці прагнуть зробити східну частину Єрусалима майбутньою столицею власної держави.

І ізраїльтяни, і палестинці вважають Єрусалим своєю столицею. Але більша частина світу вважає, що це питання потрібно буде вирішити під час переговорів. У результаті більшість іноземних посольств розташовані в Тель-Авіві.

У травні 2018 року США перенесли своє ізраїльське посольство з Тель-Авіва до Єрусалима попри гучну критику переважної більшості країн. Протести проти такого рішення Дональда Трампа призвели до загибелі щонайменше 58 палестинців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.